V prenovljeni kleti bo zorel vinjak
KZ Metlika je bila ustanovljena 8. aprila 1945, sama zgodovina zadruge pa sega celo v leto 1909, ko je bila ustanovljena prva vinarska zadruga v Beli krajini.

Ključni mejnik v njeni bogati zgodovini predstavlja leto 1965, ko je prevzela vinsko klet Zadružne zveze. »Po prevzemu je zadruga zgradila prevzemnico grozdja. To je bil zgodovinski trenutek za belokranjske vinogradnike, saj so lahko prvič v klet pripeljali grozdje,« pripoveduje direktorica KZ Metlika Tatjana Malešič.
Obnova lastnih vinogradov
Leta 1968 so v kleti napolnili prvo steklenico metliške črnine, leta 1981 pridelali prvi rose v Sloveniji in leta 1986 prvo ledeno vino v tedanji Jugoslaviji. V naslednjih letih je klet razvijala prva barikirana vina v regiji, ob prehodu v novo tisočletje pa je napolnila tudi prvo klasično penino. Pomemben mejnik je bilo tudi leto 2008, ko je bil objavljen pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega imenovanja (PTP) za metliško črnino in belokranjca.
Zadruga obdeluje 27 hektarjev lastnih vinogradov in še en hektar v najemu. V preteklosti je večino, okoli 70 odstotkov grozdja odkupovala od kooperantov. Ker pa se ta delež zaradi opuščanja vinogradov zmanjšuje, so se odločili za postopno obnovo lastnih vinogradov in za sajenje novih sort s ciljem pridelave kakovostnih vin. Po besedah Malešičeve bodo tako letos prenovili dva hektarja vinogradov, v prihodnjih letih pa obnovo nadaljevali. Zadruga trenutno sodeluje z okoli 80 vinogradniki – kooperanti in na leto predela od 350.000 do 500.000 kilogramov grozdja. Pomemben delež vina po besedah Malešičeve prodajo tudi na tuje trge.

Odkupujejo izključno slovensko živino
Že leta 1970 je zadruga začela z dejavnostjo mesarstva, leta 2020 pa z odkupom klavnice od KZ Krka vzpostavila sodoben mesno-predelovalni obrat. Danes program meso vključuje mesno-predelovalni obrat v Črnomlju, mesnico in razsekovalnico mesa v Ljubljani. Kot ob tem poudarja Malešičeva, odkupujejo izključno slovensko živino, ki jo v celoti predelajo v lastnih obratih. »Vključeni smo tudi v projekt kratkih verig – Belokranjska govedina, s ciljem čim krajše poti od rejca do kupca, s tem spodbujamo tudi lokalno pridelavo, kupcem pa omogočamo dostop do kakovostnega lokalnega mesa.«
Program trgovina obsega prehranske prodajalne in agrocentre širom Bele krajine. Segment oskrbe gostinstva pa danes preko osmih logističnih centrov s 60 dostavnimi vozili oskrbuje okoli 5000 kupcev po vsej Sloveniji, od restavracij, hotelov, barov do picerij, gostiln.

Prenova vinske kleti
Zadruga, ki zaposluje več kot 220 ljudi in sodeluje še s 40 zunanjimi sodelavci, je lani ustvarila 72 milijonov evrov prometa in beležila pozitiven rezultat. Letošnja največja investicija je prenova vinske kleti, vredna okoli pol milijona evrov. Kot pojasnjuje Malešičeva, je klet prevelika za trenutno pridelavo. Zato bodo odstranili starejše betonske cisterne, ki že leta niso več v uporabi, ter prostor preuredili v zorilnico vin in vinjakov. Ob tem so nabavili tudi novo opremo, med drugim moderne črpalke za vino, načrtujejo pa tudi nakup sodobnega križnega filtra. »Klet bo bolj funkcionalna, energetsko učinkovita in prilagojena višjim standardom kakovosti,« dodaja direktorica.
Letos posodabljajo tudi pakirno linijo, namenjeno tako pakiranju izdelkov kot posameznih kosov mesa, tudi s ciljem aktivnega vstopa na bližnji hrvaški trg.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se