Pravo meso, tudi za vegetarijance?
Kakšna bo prihodnost kmetijstva in pridelave hrane? Kakšni so svetovni izzivi logistike v kmetijstvu? Kako daleč (ali pa blizu) smo od pridelave mesa v laboratorijih? O vsem tem in tudi o svoji podjetniški poti in razmišljanju izven okvirov je na 18. mednarodni konferenci o logistiki v kmetijstvu na <strong>Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto</strong> govoril poseben gost, inovator svetovnega slovesa Ivo Boscarol. Z njim se je pogovarjal izredni profesor dr. <strong>Andrej Lisec</strong>.

##IMAGE-3668181##
Boscarol že 30 let postavlja svetovne standarde v proizvodnji ultralahkih letal. Za svoj največji uspeh šteje razvoj brezemisijskega (električnega) letala.
Boscarolove ideje so neločljivo povezane z logistiko, logistika pa je nepogrešljiv del vsakega gospodarstva, tudi kmetijstva. Kot pravi, bodo decembra preizkusili novo posebno tovorno letalo z motorji za navpično poletanje.
Hkrati se ukvarja še s celo paleto drugih reči, vlaga v različne visoke tehnologije, biofarmacijo, medicino pa tudi v alternativno pridelavo hrane. O njej je začel razmišljati, ko je po svetu videl, kako težko ljudje pridejo do kakovostne hrane. Ideja, ki jo že razvijajo v njegovem laboratoriju, je, da bi hrano, kakršno danes pridelamo doma ali na kmetijah, iz izvornih celic pridelali v laboratoriju. Prepričan je, da bo naravno pridelana hrana kmalu predraga za velik del prebivalstva in si jo bodo lahko privoščili le najpremožnejši, hrana iz laboratorija pa bo bistveno cenejša.
Meso, pridelano v laboratoriju, lahko jedo tudi vegetarijanci in vegani, saj odpade njihov najpomembnejši argument – trpljenje živali.
Visoka šola za upravljanje podeželja je na svojo 18. mednarodno konferenco o logistiki v kmetijstvu povabila podjetnika Iva Boscarola – Certificiral prvo električno letalo na svetu – Logistika je v kmetijstvu nepogrešljiva – V laboratorijih bi iz izvornih celic proizvajali »pravo« meso
Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.