Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Pri Rangusu so ajdovali


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: B. Dušič Gornik
25. 8. 2013, 18.25
Posodobljeno
26. 08. 2013 · 11:07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

ajdovanje_rangus_01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
AJDOVANJE_rangus_01
ajdovanje_rangus_02.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Kako nastajajo japonski ajdovi rezanci (soba)? Foto: B. D. G.

V okviru 12. mednarodnega simpozija o ajdi, ki te dni poteka v Laškem, saj ga letos po 33 letih spet organizira Slovenija,  je danes več kot sto udeležencev simpozija obiskalo tudi Dolenjsko. Potem ko so spoznali pleterski samostan in tamkajšnji muzej na prostem, so prišli k Rangusovem mlinu v Dolenjem Vrhpolju, ki je znan po ajdovi moki in ajdovi kaši.

Simpozij o ajdi pripravijo na vsake tri leta, prvi pa je bil leta 1980 prav v Ljubljani, kjer ga je organiziral prof. dr. Ivan Kreft z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani s sodelavci. Takrat so ustanovili tudi Mednarodno združenje za raziskave ajde IBRA (International Buckwheat Research), ki mu trenutno predseduje dr. Vladimir Zotikov, direktor Inštituta za zrnaste kulture v Orlu, Rusija. 

ajdovanje_rangus_72.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Praktični del mednarodnega simpozija je gostil mlinar Tone Rangus iz Dolenjega Vrhpolja (desno). (Foto: B. D. G.)

Simpozija se udeležujejo strokovnjaki s področja pridelave in selekcije ajde, izdelovalci testenin, mlinarji in peki. Številna strokovna zasedba je prišla zlasti iz Kitajske, Japonske, Koreje in Indije, a tudi iz evropskih držav, med drugim iz Švedske, Nemčije, Luksemburga, Češke, Poljske, Francije, Španije in Italije.

Ajdovanje (World Buckwheat Summit) je  tradicionalni sestavni del simpozija, namenjen prenosu znanstvenih odkritij v prakso. Tokrat ga je gostil Šentjernej, natančneje mlin Rangus iz Dolenjega Vrhpolja, ki se je na ta eminentni dogodek povezan z ajdo pripravljal celo leto, kot sta nam povedala zakonca Rangus.

Na ajdovanju so imeli glavno besedo pridelovalci ajde, mlinarji, peki in tudi kuharji. Predstavili so izdelavo tradicionalnih jedi iz navadne in tudi iz tatarske ajde. Slovenske je kuhal in gostom, ki se jih je k Rangusovim napovedalo okrog 300,  predstavil kuhar v pokoju Peter Kotar. Veliko zanimanja pa so poželi tudi japonski kuharji, ki so pred očmi obiskovalcev pripravljali ajdove rezance, jih tudi kuhali in postregli. 

ajdovanje_rangus_55.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Pokušnja slovenskih ajdovih jedi. (Foto: B. D. G.)

Na Rangusovem dvorišču so se na stojnicah predstavljali peki, pridelovalci ajde, društvo kmečkih žena, Kartuzija Pleterje, čebelarji in kmetijska stroka. Na voljo je bil tudi čaj iz tatarske ajde, Rangusovi, ki potok izkoriščajo ne le za mlin ampak tudi za ribogojstvo, pa so pekli tudi postrvi.

Dogajanje v Dolenjem Vrhpolju. ki ga je s svojo prisotnostjo počastil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Šigemi Džomori, sicer velik ljubitelj ajdovih jedi, tudi slovenskih ajdovih žgancev z ocvirki, si lahko ogledate tudi v pripeti galeriji fotografij.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.