
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.

Rdeča pesa naj bi bila zaradi bogastva hranil in pozitivnih učinkov na zdravje čim pogosteje na našem jedilniku. Sveža je na voljo večji del leta, vedno pa je dostopna vložena. Iz sveže rdeče pese lahko pripravimo odlične hladne napitke, juhe ali solate.
Rdečo peso lahko uporabimo v celoti, tako listje kot gomolj. Sveže mlado listje je najbolje uporabiti v solati, različnih sokovih ali napitkih, lahko pa jih pripravimo enako kot špinačo ali blitvo.
Sestavine
Za osnovo
- 300 g rdeče pese
- 100 g ajde
- 2 pesti mešane zelene solate
- 1 jabolko
- 1 pest lešnikov ali mandljev
- Nariban trdi sir (po želji)
Za preliv
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 3 žlice medu
- sol in poper
- ščepec muškatnega oreščka

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
Za osnovo
- 300 g rdeče pese
- 100 g ajde
- 2 pesti mešane zelene solate
- 1 jabolko
- 1 pest lešnikov ali mandljev
- Nariban trdi sir (po želji)
Za preliv
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 3 žlice medu
- sol in poper
- ščepec muškatnega oreščka
Postopek
Rdečo peso operemo, zavijemo v aluminijasto folijo in 60 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C. Pustimo, da se ohladi, nato jo olupimo in zrežemo na rezine.
V skledici zmešamo olje, kis, med in žlico vode. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Polivko postavimo v hladilnik.
Ajdo oplaknemo, stresemo v 400 ml osoljene vrele vode in pustimo vreti 1 minuto. Nato kozico odstavimo, pokrito pustimo počivati 15 minut, za tem pa odcedimo.
Solato operemo, jabolko pa narežemo na tanke rezine.
Vse sestavine damo v skledo, dodamo preliv, potresemo s sesekljanimi oreški in po želji posipamo še z grobo naribanim sirom.