
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.

Rdeča pesa naj bi bila zaradi bogastva hranil in pozitivnih učinkov na zdravje čim pogosteje na našem jedilniku. Sveža je na voljo večji del leta, vedno pa je dostopna vložena. Iz sveže rdeče pese lahko pripravimo odlične hladne napitke, juhe ali solate.
Rdečo peso lahko uporabimo v celoti, tako listje kot gomolj. Sveže mlado listje je najbolje uporabiti v solati, različnih sokovih ali napitkih, lahko pa jih pripravimo enako kot špinačo ali blitvo.
Sestavine
Za osnovo
- 300 g rdeče pese
- 100 g ajde
- 2 pesti mešane zelene solate
- 1 jabolko
- 1 pest lešnikov ali mandljev
- Nariban trdi sir (po želji)
Za preliv
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 3 žlice medu
- sol in poper
- ščepec muškatnega oreščka

Preprosto, zdravo in hitro pripravljeno morsko kosilo
Če bi bili vsi recepti tako preprosti in okusni, kot je naša vahnja s špinačo in sirom, bi ribe brez težav na naše jedilnike uvrstili vsak dan.

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.
Sestavine
Za osnovo
- 300 g rdeče pese
- 100 g ajde
- 2 pesti mešane zelene solate
- 1 jabolko
- 1 pest lešnikov ali mandljev
- Nariban trdi sir (po želji)
Za preliv
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 3 žlice medu
- sol in poper
- ščepec muškatnega oreščka
Postopek
Rdečo peso operemo, zavijemo v aluminijasto folijo in 60 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C. Pustimo, da se ohladi, nato jo olupimo in zrežemo na rezine.
V skledici zmešamo olje, kis, med in žlico vode. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Polivko postavimo v hladilnik.
Ajdo oplaknemo, stresemo v 400 ml osoljene vrele vode in pustimo vreti 1 minuto. Nato kozico odstavimo, pokrito pustimo počivati 15 minut, za tem pa odcedimo.
Solato operemo, jabolko pa narežemo na tanke rezine.
Vse sestavine damo v skledo, dodamo preliv, potresemo s sesekljanimi oreški in po želji posipamo še z grobo naribanim sirom.