© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Trije preizkušeni načini za peko kostanja


Uredništvo
28. 9. 2025, 05.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preizkusili smo najboljše načine za peko kostanja: na žerjavici, na štedilniku in v pečici.

kostanj na žaru
Profimedia
Kostanj najbolje spečemo na ponvi z luknjicami

Sezona nabiranja kostanja traja vse od konca septembra do poznega novembra, v trgovinah pa ga lahko »nabiramo« vso zimo. Izkušeni nabiralci vemo, da je okus kostanja najboljši, ko pade prva slana, a ker smo radi pripravljeni na kostanjevo sezono, smo že zdaj preizkusili priljubljene načine za peko kostanja in izluščili najbolj praktične rešitve

Najprej nekaj osnov: pri nabiranju in izbiri smo pozorni, da je kostanj čvrst, lupina pa napeta in nepoškodovana. Nabiramo v gozdovih, kjer je nabiranje dovoljeno, in sicer največ dva kilograma kostanja na osebo na dan.

Shranjevanje kostanja

Čeprav se je težko zadržati, je kostanj najboljši, če ga pred pripravo pustimo nekaj dni odležati na papirju, saj je potem še slajši. Kostanj lahko v hladnem prostoru ali hladilniku shranjujemo tudi do dva tedna, vendar pa ga ne smemo zaviti v plastiko, da ga ne bi načela plesen. Ko je letina obilna, ga lahko tudi zamrznemo – svežega, pečenega ali blanširanega.

Preberite še

Kako prepoznamo črvive kostanje

Morebitne črvive kostanje lahko izločimo s preprostim preizkusom: kostanje stresemo v posodo z vodo in izločimo tiste, ki plavajo na vrhu, saj to pomeni, da je v njih gotovo prebival kakšen nepovabljen gost.

Kostanj
Unsplash
Kostanj nabiramo od septembra do sredine novembra

Peka kostanja

Kostanj sicer lahko jemo surov, tako da odstranimo zunanjo lupino in kožico, ki prekriva plod, vendar je zaradi ostrega okusa večini ljubši toplotno obdelan. Najboljši vtis gotovo pusti kostanj, ki ga na hladen jesenski večer v dobri družbi spečemo na žerjavici ali odprtem plamenu, seveda pa ga lahko pripravimo tudi na štedilniku ali v pečici.

Kostanj moramo pred peko zarezati. Najbolje se obnese križni rez čez trebušček kostanja, saj se tako zarezan pečen kostanj najlaže olupi.

Zarezovanje kostanja_2
Miha Maček
Kostanj pred peko in kuhanjem zarežemo

Namigi:

  • Ponve ne zapolnimo preveč, da bo kostanji imeli dovolj prostora za poplesavanje po razgreti ponvi in bodo enakomerno zapečeni.
  • Kostanje med peko večkrat poškropimo z vodo, da se bodo laže lupili.
  • Pečene kostanje zavijemo v vlažno kuhinjsko krpo ali časopisni papir, da jih bomo laže lupili.

Na žerjavici in plamenu

Kadar kostanj pečemo zunaj, na žerjavico postavimo namensko ponev z luknjicami za peko kostanja, vanjo nasujemo toliko kostanja, da prekrije dno, a ostane še malo prostora, da bomo lahko kostanje med peko pretresli. Med peko pa ga večkrat premešamo. Peka traja približno 20 minut.

kostanj peka
Pixabay
Pečen kostanj razveseljuje vso jesen

Kostanj lahko pečemo tudi na odprtem plamenu, da lupinica popolnoma zogleni in se odlušči kar sama, vendar pa za to, da kostanja ne upepelimo v celoti, potrebujemo kar nekaj vaje in po možnosti rokavice, odporne na toploto.

Na štedilniku

Kadar kostanj pečemo na štedilniku, izberemo ponev, za katero nam ni zelo mar ali pa ni občutljiva za praske (npr. litoželezna), saj kostanj nemalokrat pusti sledi na površini ponve. Če imamo plinski gorilnik, lahko na njem kostanj pečemo v namenski ponvi z luknjicami.

kostanj
Miha Maček
Kostanj pečemo v litoželezni ponvi

V pečici

Kadar kostanj pripravljamo v pečici, pekač obložimo s papirjem za peko, kostanj poškropimo z vodo in pečemo približno 20 minut na zelo visoki temperaturi in na najvišjem vodilu. Med peko ga večkrat premešamo.

kostanj na pekaču
Miha Maček
Kostanj v pečici pečemo na peki papirju

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.