Trije preizkušeni načini za peko kostanja
Preizkusili smo najboljše načine za peko kostanja: na žerjavici, na štedilniku in v pečici.

Sezona nabiranja kostanja traja vse od konca septembra do poznega novembra, v trgovinah pa ga lahko »nabiramo« vso zimo. Izkušeni nabiralci vemo, da je okus kostanja najboljši, ko pade prva slana, a ker smo radi pripravljeni na kostanjevo sezono, smo že zdaj preizkusili priljubljene načine za peko kostanja in izluščili najbolj praktične rešitve.
Najprej nekaj osnov: pri nabiranju in izbiri smo pozorni, da je kostanj čvrst, lupina pa napeta in nepoškodovana. Nabiramo v gozdovih, kjer je nabiranje dovoljeno, in sicer največ dva kilograma kostanja na osebo na dan.
Shranjevanje kostanja
Čeprav se je težko zadržati, je kostanj najboljši, če ga pred pripravo pustimo nekaj dni odležati na papirju, saj je potem še slajši. Kostanj lahko v hladnem prostoru ali hladilniku shranjujemo tudi do dva tedna, vendar pa ga ne smemo zaviti v plastiko, da ga ne bi načela plesen. Ko je letina obilna, ga lahko tudi zamrznemo – svežega, pečenega ali blanširanega.
Kako prepoznamo črvive kostanje
Morebitne črvive kostanje lahko izločimo s preprostim preizkusom: kostanje stresemo v posodo z vodo in izločimo tiste, ki plavajo na vrhu, saj to pomeni, da je v njih gotovo prebival kakšen nepovabljen gost.

Peka kostanja
Kostanj sicer lahko jemo surov, tako da odstranimo zunanjo lupino in kožico, ki prekriva plod, vendar je zaradi ostrega okusa večini ljubši toplotno obdelan. Najboljši vtis gotovo pusti kostanj, ki ga na hladen jesenski večer v dobri družbi spečemo na žerjavici ali odprtem plamenu, seveda pa ga lahko pripravimo tudi na štedilniku ali v pečici.
Kostanj moramo pred peko zarezati. Najbolje se obnese križni rez čez trebušček kostanja, saj se tako zarezan pečen kostanj najlaže olupi.

Namigi:
- Ponve ne zapolnimo preveč, da bo kostanji imeli dovolj prostora za poplesavanje po razgreti ponvi in bodo enakomerno zapečeni.
- Kostanje med peko večkrat poškropimo z vodo, da se bodo laže lupili.
- Pečene kostanje zavijemo v vlažno kuhinjsko krpo ali časopisni papir, da jih bomo laže lupili.
Na žerjavici in plamenu
Kadar kostanj pečemo zunaj, na žerjavico postavimo namensko ponev z luknjicami za peko kostanja, vanjo nasujemo toliko kostanja, da prekrije dno, a ostane še malo prostora, da bomo lahko kostanje med peko pretresli. Med peko pa ga večkrat premešamo. Peka traja približno 20 minut.

Kostanj lahko pečemo tudi na odprtem plamenu, da lupinica popolnoma zogleni in se odlušči kar sama, vendar pa za to, da kostanja ne upepelimo v celoti, potrebujemo kar nekaj vaje in po možnosti rokavice, odporne na toploto.
Sezonske dobrote iz ponvice - odlična ideja!
Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
Na štedilniku
Kadar kostanj pečemo na štedilniku, izberemo ponev, za katero nam ni zelo mar ali pa ni občutljiva za praske (npr. litoželezna), saj kostanj nemalokrat pusti sledi na površini ponve. Če imamo plinski gorilnik, lahko na njem kostanj pečemo v namenski ponvi z luknjicami.

V pečici
Kadar kostanj pripravljamo v pečici, pekač obložimo s papirjem za peko, kostanj poškropimo z vodo in pečemo približno 20 minut na zelo visoki temperaturi in na najvišjem vodilu. Med peko ga večkrat premešamo.

E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se