© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj postanejo kumare grenke in kako to preprečimo


Uredništvo
20. 8. 2025, 15.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Le kaj se v poletnih dneh bolj prileže kot solata iz kumar? Nepogrešljiv dodatek so tudi v limonadah ali vodi, ki ji tako dodamo nekaj mineralov in vitaminov.

kumare na vrtu
Profimedia
Kumare posadite na mesto, kjer imajo dovolj sonca in prostora, da lahko absorbirajo vse potrebne vire, ne da bi se zanje borile.

Številni vrtičkarji in gurmani smo v poletnih dneh pogosto razočarani, ko okusimo neprijetno grenkobo ob žvečenju kumar. Kaj je vzrok in kako grenkobo odpraviti, ko pa ste naredili vse za uspešno rast in pravilno nego? Strokovnjaki pravijo, da obstaja več vzrokov, vendar jih je mogoče pravočasno omejiti in se grenkobi izogniti.

Od kod grenkoba

Kumar, ki so grenke, po videzu ne moremo razlikovati od tistih, ki niso in imajo hrustljav ter sladek okus. Neprijeten grenak priokus zaznamo šele, ko kumaro zaužijemo. Prav tako ni nujno, da bo grenkoba razdeljena po vsej kumari, temveč je lahko zgolj na enem delu.

Izvor grenkobe je snov, imenovana kukurbitacin. To je element, ki je sicer strupen, a se v rastlinjakih pogosto pojavlja, saj služi za zaščito mladih plodov pred škodljivci. Prisoten je v vseh sortah zelenjave – v listju, steblih in plodovih. Da kumare ne bi bile grenke, pa je treba preseči njegovo koncentracijo.

kumare
Profimedia
Ni nujno, da je kumara grenka na obeh koncih.

Vzroki za pojav grenkobe

Nekaj vzrokov za pojav grenkobe gotovo poznate, drugi vas bodo morda presenetili. Med najpogostejšimi je nezadostna vlaga v zaprtih rastlinjakih, če kumare gojite v njih, enako je na odprtih vrtovih. K temu prispeva prenizka temperatura vode, ki se uporablja za namakanje vrtov ali rastlinjakov. Strokovnjaki priporočajo zalivanje z deževnico, ki jo zbirate v sodih po obilnih deževjih.

H grenkobi pripomoreta pomanjkanje kalijevih in dušikovih elementov ter presežek sončnih žarkov, pa tudi pomanjkanje le-teh, ki je značilno za nasade. Na pojav grenkobe vplivajo nenadne spremembe temperature med gredicami. Kumar ni dobro saditi v bližini jagod in robidovih grmov. Ti veljajo za agresorje, ki uporabne elemente skupaj z vodo odvzemajo zemlji in izzovejo grenkobo.

kumare na vrtu, zalivanje kumar
Profimedia
Kumar ne zalivajte s prehladno vodo.

Preprečimo grenkobo v kumarah

Kumare sadite na ohlapni zemlji ali šoti, razredčeni s pepelom, ki znižuje kislost. Glinena tla niso primerna za sajenje kumar. V zemljo, v katero sadite kumare, leto prej ne vnašajte svežih organskih snovi, vključno s svežim gnojem. Slednji namreč izzove grenkobo v zelenjavi. Kumare je treba redno zalivati, saj nihanje med pomanjkanjem in preobiljem vode povzroča rastlini stres ter poveča koncentracijo cucurbitacina in posledično pojav grenkega okusa.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.