© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Ob ustrezni negi bo služila več generacijam


Uredništvo
10. 8. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Litoželezna posoda se za kuhanje uporablja že več kot 2000 let, le njena oblika se spreminja.

litoželezna ponev, posoda
Profimedia
Litoželezna posoda je ob pravilni uporabi in ustrezni negi praktično neuničljiva.

Ko so se v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začeli pojavljati prvi premazi proti prijemanju in drugi novi materiali, so za kratek čas cenejše in tako dostopnejše posode izpodrinile litoželezne, a uporabniki so kmalu spoznali, da se prav nič ne more kosati s pravo litoželezno posodo, in tako se te zdaj vračajo v naše kuhinje.

Prednosti

Litoželezna posoda je ob pravilni uporabi in ustrezni negi praktično neuničljiva. Posodo odlikuje enakomerna porazdelitev toplote in daljši čas njenega ohranjanja. Poleg tega so litoželezne posode narejene iz 100-odstotno naravnega materiala, železa, brez prevlek in dodatkov različnih kemikalij. Kar zagotavlja naraven okus hrane.

Pravilna uporaba

Litoželezno ponev je treba obvarovati naglih temperaturnih sprememb. Kar pomeni, da jo počasi segrevamo in počasi ohlajamo. Segrevati začnemo pri nižji temperaturi in jo postopoma višamo do želene temperature. Vročo ponev pa pustimo, da se počasi ohladi. Ne ohlajamo je s potapljanjem ali polivanjem s hladno vodo. Po uporabi jo čim hitreje očistimo in je ne namakamo.

litoželezna ponev, jajca
Profimedia
Litoželezne posode so zaradi nagnjenja k rjavenju manj primerne za kuhanje kislih omak, kot so paradižnikova, vinska, limonina …

Litoželezne posode dolgo ohranjajo toploto in navadno nimajo ročajev iz drugega materiala, ki se ne segreje. Zato moramo biti pri njihovem prestavljanju pazljivi in uporabljati kuhinjske rokavice oz. prijemalke.

»Surova« litoželezna posoda ni naravno odporna ne proti prijemanju hrane ne proti rjavenju. Zato je ključnega pomena, da na njej ustvarimo »patino«, maščobno prevleko, ki bo posodo ščitila pred vodo in preprečila prijemanje hrane. Ustrezna patina tudi omogoča kuhanje z manj maščobe.

Po steklokeramični ali indukcijski plošči litoželezno posodo premikamo previdno, raje jo dvignemo, kot pa drsamo z njo sem in tja po površini. Litoželezna posoda tudi ni primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.

Mastenje

Da vam bo litoželezna ponev dobro služila, zahteva redno nego oz. mastenje, torej ustvarjanje in obnavljanje patine. Z rednim maščenjem in uporabo bo pridobila zaščitni sloj in se bo tako približala ponvam s premazi proti prijemanju.

litoželezna ponev, posoda
Profimedia
Litoželezna posoda ni naravno odporna ne proti prijemanju hrane ne proti rjavenju.

Nova ponev

Pred prvo uporabo ponev umijte s toplo vodo, nežno krpo in malo sredstva za pomivanje posode. Nato ponev obrišite in pustite, da se popolnoma posuši. Pečico segrejte na 180 do 200 stopinj Celzija. Ponev z vseh strani (tudi spodaj in ročaj) namažite z maščobo oz. oljem. Maščobo dobro vtrite v ponev, nato pa jo spolirajte, da ne ostane mastna. Dno pečice obložite z aluminijasto folijo, nato pa ponev položite obrnjeno navzdol na rešetko nad folijo. V prižgani pečici jo pustite približno eno uro, nato pečico izključite in počakajte, da se ponev popolnoma ohladi. Postopek lahko tudi večkrat ponovite, da dobite debelejši zaščitni sloj.

Po vsaki uporabi

Počakajte, da se ponev ohladi, nato jo do čistega obrišite s krpo oz. papirnato brisačo. Če so ostali zažgani ostanki hrane, si pomagajte z grobo soljo. Če res ne gre drugače, ponev očistite z malce tople vode. Izogibajte se uporabi mila (čeprav tu pa tam ne bo škodovalo) in pod nobenim pogojem ponve ne pomivajte v pomivalnem stroju in je ne namakajte.

Očiščeno in osušeno ponev znova namažite z maščobo oz. oljem, jo dobro vtrite in spolirajte. Lahko jo tudi ponovno segrejete.

litoželezna ponev, pranje posode
Profimedia
Izogibajte se uporabi mila (čeprav tu pa tam ne bo škodovalo) in pod nobenim pogojem ponve ne pomivajte v pomivalnem stroju.

Stare ponve

Ste morda naleteli na staro zarjavelo litoželezno ponev? Ali pa morda niste ravno zgledno skrbeli zanjo? Nič hudega. Vzemite žično gobico, jo namastite in z njo temeljito zdrgnite ponev. Odstranite vso rjo in morebitne zažgane ostanke. Lahko si pomagate tudi z nežnim brusilnim papirjem. Nato naredite postopek kot pri novi ponvi.

Cena in oblika

Ko se odločate za nakup litoželezne posode, se zavedajte, da je to »za zmeraj«, za več deset let. Na trgu so različne oblike litoželeznih posod različnih proizvajalcev. Za začetek priporočamo, da si izberete tip posode, primeren za jedi, ki jih največkrat pripravljate. Litoželezna posoda pridobi patino samo z redno uporabo. Začetni vložek se nam tako hitreje povrne, posoda nam bolje služi, hrana pa je boljšega okusa.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.