Najpogostejše napake pri shranjevanju hrane – jih delate tudi vi?
V času draginje vse pogosteje nakupujemo premišljeno in si delamo zaloge hrane. A da bodo živila res dolgo obstala, je ključno, da jih shranjujemo pravilno.
V času vse višjih cen hrane potrošniki nakupujemo še bolj premišljeno, pred odhodom v trgovino primerjamo cene različnih ponudnikov in iščemo popuste. Kadar naletimo na ugodno akcijo, pa tudi radi nakupujemo »na zalogo«.
Zaloge hrane so v negotovih časih draginje kar dobra ideja, še bolj smo zadovoljni, če nam je jesen prinesla dober pridelek. A hrano pogosto shranjujemo neustrezno oziroma na napačnih krajih. Pogosto si želimo kar največ živil shraniti v hladilnik, a pri številnih živilih to niti ni potrebno. Zadostoval bo temen in suh prostor z nekoliko nižjo temperaturo, kot je temperatura zraka v stanovanju.
Krompir
Tudi krompirja vam ni treba shranjevati v hladilniku. Dovolj bo košara, papirnata vrečka ali škatla, postavite pa jo v temen, hladen in suh prostor. Če ste kupili večjo zalogo, občasno preverite, ali je morda kaj nagnitih plodov, in jih zavrzite.
Česen in čebula
Česen in čebula se dobro počutita v družbi drug drugega. Ni ju treba shranjevati v hladilniku, lahko sta v košarici ali odprti papirnati vrečki, le stroke in olupljeno čebulo, ki jih niste porabili, shranite v hladilnik in nato čim prej porabite. Čebule nikoli ne puščajte ob krompirju, sicer bo pospešila njegovo zorenje. Prav tako se odpovejte shranjevanju čebule v plastični vrečki, saj bo tako precej hitro zgnila.
Jabolka
Nekaj jabolk sicer lahko hranite v kuhinji, da so pri roki, a jih ne puščajte poleg avokada in banan, razen če želite, da prej dozorijo. Zalogo shranite v lesenem zaboju ali papirnati vrečki, v hladnem in temnem prostoru. Dobro bi bilo, da jih zavijete v papir in tako zaščitite pred svetlobo.
Suha hrana
V temnem in suhem prostoru shranjujte tudi vsa suha živila, denimo riž, moko, fižol, ješprenj, testenine ... Originalni embalaži živila po odprtju zagotovite primerno zapiralo ali pa ta živila pretresite v steklene kozarce s primernim pokrovom. Tako boste preprečili obisk neželenih gostov in živilom podaljšali svežino.
Konzervirana hrana
Konzervirana hrana je pogosto brez roka trajanja, če seveda upoštevamo navodila. Zaprta bo dolgo zdržala v kuhinjski shrambi, neporabljeno vsebino pa raje preložite v posode, ki jih lahko neprodušno zaprete, in jih shranite v hladilnik. Rok uporabnosti odprte konzervirane hrane je največ pet do sedem dni.
Oreščki in semena
Sveži oreščki in semena vsebujejo veliko maščob in imajo omejen rok trajanja. Pomembno je, da jih shranjujete v temnem in hladnem prostoru, iz odprte embalaže pa jih pretresite v neprodušne posode, kjer bodo na uporabo počakali tudi do pol leta. Če jih ne boste uživali dlje časa, jih je smiselno shraniti v zamrzovalnik, sicer tvegate pokvarljivost.
Kava
Velja podobno pravilo kot pri pločevinkah. V originalni in nepoškodovani embalaži bo kava primerna za uporabo tudi do nekaj let. Sicer jo pretresite v steklen kozarec ali drugo posodo, ki jo lahko neprodušno zaprete, oziroma jo porabite v desetih dneh. Kava namreč nato začne izgubljati aromo in okus oziroma lahko postane kisla. Nikakor pa je ne shranjujte v hladilniku, razen če želite iz hladilnika pregnati neprijeten vonj.
Začimbe
V sušenih začimbah so precejšnje koncentracije eteričnih olj, zato jih shranjujemo v dobro zaprtih kozarcih ali drugih embalažah, v temnem in suhem prostoru. Smiselno jih je porabiti v enem letu, saj sčasoma moč eteričnih olj in drugih učinkovin v njih pojenja.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se