Zagotavlja vam boljši zrak in manj umazanije, a le ob rednem čiščenju
December je mesec mešanice vonjev po cimetu, klinčkih, karameli … Zato še zadnji trenutek poskrbimo za čistočo gospodinjskih naprav. Kdaj ste nazadnje očistili napo?
Roko na srce, na čiščenje nape se le redko spomnimo, pravzaprav se nanjo spomnimo šele takrat, ko vonj peke oziroma kuhe ne izpuhti tako hitro, kot bi si želeli. Vendar potrebuje redno in temeljito čiščenje, le tako bo lahko delovala brezhibno in bo tudi njena življenjska doba daljša. Čista napa pomeni bolj kakovosten zrak v kuhinji ter manj možnosti, da se maščobe zaradi prekomernega nabiranja celo vnesejo.
Začnite s filtri
Strokovnjaki pravijo, da bi morali napo očistiti vsaj na vsaka dva meseca. Namen filtrov je predvsem vsrkati neprijetne vonjave, a ne pozabite, da zbirajo tudi maščobo, prah in drugo umazanijo, ki se tam nakopiči ter zlepi. Čiščenja se moramo lotiti postopoma in v več delih, tako kot je sestavljena napa. Svetujemo vam, da začnete s čiščenjem filtrov.
Kovinski filter
Vse nape, tudi tiste starejše, imajo kovinske filtre, ki ujamejo umazanijo iz zraka, ki ga vsrkajo. Ne pozabimo, da so ti filtri neposredno v stiku z umazanim zrakom in hlapi maščobe, zato so tudi najbolj izpostavljeni umazaniji.
Najlažje jih boste očistili v pomivalnem stroju, kjer je temperatura dovolj visoka in čistilo dovolj močno, da se bodo stopile tudi trdovratne maščobe. Strokovnjaki svetujejo, naj te filtre čistimo vsak mesec oziroma sorazmerno z uporabo.
Če nimate pomivalnega stroja, za čiščenje uporabite moč vrele vode in razmaščevalca. Filter najprej namočite v vroči vodi, ta bo zmehčala trdovratno umazanijo, nato ga popršite s čistilom in pustite nekaj minut, da začne delovati. Potem filter vrnite v vročo vodo.
Če je filter iz več slojev, se prepričajte, da se čistilo dobro spere – nepravilno očiščeni filtri lahko povzročijo slabši pretok zraka in večjo obremenitev motorja nape.
Ogljeni filter
Če vaša napa ne odvaja zraka na prosto, ampak ga vrača prečiščenega nazaj v prostor, ima najverjetneje vgrajen tudi ogljeni filter. Ta ne zbira maščobe, temveč odstranjuje vonjave. Ogljenega filtra ne moremo prati, zato ga je treba redno menjati – običajno na tri do šest mesecev, odvisno od pogostosti uporabe. Svež filter bo bistveno izboljšal učinkovitost prezračevanja.
Čiščenje zunanjih površin nape
Zunanjosti nape dostikrat sploh ne opazimo, saj so modernejše nape, vgrajene v delovno površino, že skoraj nevidne. Zato tokrat govorimo o stenskih oziroma stropnih napah, ki po svoje poskrbijo za videz kuhinje.
Kako jih očistiti? Če se je na napi že nabrala trdovratna maščoba, boste težavo najlažje rešili z uporabo razmaščevalca, a nikar ne uporabljajte grobih gobic za čiščenje, sicer lahko površino poškodujete.
V pomoč naj vam bo tudi čim bolj vroča voda. Uporabite lahko detergent za pomivanje posode, a ta včasih ni dovolj močan, da bi odstranil vso umazanijo. Steklo prav tako očistite z razmaščevalcem, nato pa s čistilom za stekla ali z mešanico kisa in detergenta.
Če je vaša napa iz nerjavečega jekla, boste lise, ki ostanejo po čiščenju, najlažje skrili z WD-40, s katerim le nežno spolirajte površino. Tako boste ustvarili zaščitni sloj, vaša napa pa se bo znova svetila kot nova.
Za konec velja poudariti: bolje je napo očistiti večkrat na hitro, kot pa redko in zelo temeljito. Tako bo prijetno dišalo v kuhinji, napa pa vam bo dolgo služila brez neprijetnih presenečenj.
Kakšno napo izbrati, če prenavljate?
Kot vemo, nape že dolgo nimajo zgolj funkcije odvajanja zraka in umazanije iz prostora, temveč imajo tudi vse bolj estetsko funkcijo. Ob opremljanju kuhinje ali prenovi se pogosto pojavi dilema, kakšno napo izbrati.
Danes imamo tako na voljo klasične nape, kot jih poznamo že desetletja, ki jih preprosto namestimo na steno nad kuhalno površino. Na voljo so tudi samostoječe ali takšne, ki so kot luč ali okras, v zadnjem času pa so se pojavile vgradne nape, ki so vgrajene v kuhalno površino in vsesavajo zrak navzdol, v zato primerni filtrirni kontejner.
Pri izbiri nape se pogosto opiramo na videz, vendar ne pozabite preveriti tudi njene moči, glasnosti in enostavnosti vzdrževanja. Napa naj bo dovolj široka – idealno enako široka ali širša od kuhalne plošče, saj bo le tako lahko uspešno zajela ves zrak in hlape, ki nastajajo med kuhanjem.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se