Očistite pečico za decembrsko peko in praznike brez stresa
Spravite svojo pečico v "formo" še pred prazniki, da bo čim prej zadišalo po decembrskih dobrotah.
Vsi že nestrpno pričakujemo, da bo iz kuhinje zadišalo po, zato je zdaj odličen trenutek, da temeljito očistite svojo pečico. Čista pečica je ne le bolj higienična in varna za kuhanje, ampak tudi bolje deluje. Spodaj so preverjeni nasveti, kako pečico očistiti hitro, učinkovito in brez močnih kemikalij, pri čemer izstopa trik z aluminijasto folijo.
Zakaj je čiščenje pečice pomembno
Vsaka uporaba pečice pušča sledove: kapljice olja, razlite omake, maščobo in ostanke hrane, ki se ob segrevanju spremenijo v trdovratne, zažgane madeže. Če jih ne odstranimo pravočasno, se čiščenje kasneje lahko izkaže za zelo zahtevno. Redno vzdrževanje pomaga preprečiti neprijetne vonjave, slab okus med peko in poslabšano učinkovitost pečice. Poleg tega bo čista pečica med prazniki, ko pečete božične sladice, piščanca ali kruh, pripomogla k boljši prezentaciji jedi in brezskrbni pripravi obrokov.
Naravni pristopi k čiščenju
Eden najpreprostejših in najbolj naravnih načinov čiščenja pečice je kombinacija sode bikarbone in belega kisa. Pasta iz sode, ki jo nanesete na stene pečice - pri tem se izogibajte grelnim elementom - sproži kemično reakcijo z mastnimi oblogami. Ko jo pošpricate z vodno mešanico kisa, bo pena razrahljala tudi bolj trdovratno umazanijo. Pustite, da deluje 30–60 minut, nato pa obrišite z vlažno krpo. Pri manjših nečistočah lahko pomaga tudi metoda s paro, tako da v ognjevaren lonec nalijete vodo, dodate sok limone ali kis, segrejte do vrenja in lonec postavite v hladno pečico za 45–60 minut. Para zmehča maščobo in olajša brisanje - poglejte video in se prepričajte, kako enostavno je:
Trik z aluminijasto folijo
Ena izmed bolj presenetljivih, a učinkovitih metod, je uporaba aluminijaste folije. Tehnika deluje tako, da pečico najprej pošpricate z vročo vodo in potresete sodo bikarbono. Nato vzemite kos folije, ga zmečkajte v kroglico in z njo nežno podrgnite notranjost pečice, predvsem steklena vrata in stene. Folija je dovolj abrazivna, da odstrani zažgano maščobo, a ne poškoduje premaza. Ta metoda je odlična za prepogosto zanemarjene madeže, saj kombinira kemično učinkovitost sode in fizikalno trenje folije brez močnih čistil. Da bo učinek še boljši, nato notranjost obrišite z vlažno krpo.
Kako pogosto čistiti pečico
Vzdrževanje čistoče bo lažje, če boste pečico po vsaki uporabi obrisali s toplo vlažno krpo. Tako preprečite, da se maščoba in ostanki hrane zažgejo. Za globinsko čiščenje pa je najbolje, da to opravite vsaj enkrat mesečno, še posebej v obdobjih, ko pogosto pečete. Takrat je dobro kombinirati metodo sode in kisa ali trik z aluminijasto folijo. Za rešetke in pekače je priporočljivo, da jih odstranite in operete ločeno, najlažje v kadi oziroma s paro in detergentom.
Kliknite za še več trikov za čiščenje:
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se