Zvečer jemo zelje, ponoči hujšamo (z recepti)

Izgubiti kakšen kilogram brez lakote in z okusnimi jedmi iz zelja, ki je že leta znano po svoji moči v boju s kilogrami, ne bo pretežko. Predstavljamo vam rahlo dopolnjeno zeljno dieto, ki vključuje jedi z malo ogljikovimi hidrati, a veliko balastnimi snovmi, ki ponoči topijo kilograme. Predvsem polnozrnati in nepredelani ogljikovi hidrati pospešijo prebavo ter nasitijo, vendar so lahko tudi kar kalorični. Balastnih snovi pa je veliko tudi v vseh vrstah in oblikah zelja.
Njegova prednost v primerjavi s polnozrnatimi izdelki je, da vsebuje zelo malo kalorij. Za zajtrk so dovoljeni ogljikovi hidrati v obliki ovsenih kosmičev in polnozrnatega kruha. Potešili bodo lakoto in vam dali energijo za ves dan. Za kosilo izberite lahek in manj kaloričen obrok, ki vas bo nasitil tudi brez veliko maščob. Jedi z zeljem, ohrovtom, brstičnim ohrovtom in brokolijem pa jejte za večerjo, saj so revne z ogljikovimi hidrati, in tako bo kurjenje maščob ponoči najintenzivnejše. Imejte v mislih, da je kuhana zelenjava lažje prebavljiva od surove in da se telo tako lahko bolj osredotoči na izgorevanje maščob. Da bi bilo vse skupaj še učinkovitejše, popijte vsaj dva litra vode dnevno. Vsi recepti vsebujejo sestavine za eno porcijo in od 300 do 550 kalorij.

Rdeče zelje s piščančjim bedrom na žaru
Četrt
glave rdečega zelja narežite na trakove in jih dobro sperite. Na olju
zarumenite pol čebule, dodajte čajno žličko sladkorja in žlico
jabolčnega ali vinskega kisa ter zelje. Zalijte z 2 dl vode. Dodajte 3
klinčke, malo soli, (bio) limonino lupinico in dve na majhne koščke
narezani jabolki. Dušite vsaj eno uro in po potrebi dolivajte vodo. Za
zraven specite piščančje bedro, čim manj soljeno, zato pa obilno natrto s
česnom in poprom.
Enolončnica z zelenim zeljem
Nasekljajte pol
rdeče paprike. Na kocke narežite dva krompirja in sesekljajte četrt
čilija. Čebulo prepražite na žlici olja, začinite s karijem in kurkumo.
Dodajte krompir in pražite od 2 do 3 minute. Dodajte 200 g
paradižnikovih pelatov in zalijte z vodo. Kuhajte okoli 8 minut. Dodajte
60 g narezanega zelja in kuhajte še od 10 do 12 minut. Solite po okusu,
poprajte in po želji dodajte žličko pinjol.
Kremna zeljna juha
300 g olupljenega in na kocke
narezanega krompirja, pol nasekljane čebule in narezano steblo zelene
prepražite na žlici olja. Zalijte s 500 ml zelenjavne jušne osnove. Ko
je krompir kuhan, zmiksajte s paličnim mešalnikom ter dodajte 100 g
narezanega ohrovta in pol žličke kumine. Kuhajte še 10 minut. Solite in
poprajte.
Rižota z ohrovtom in fižolom
Na
olju popecite polovico nasekljane čebule in nekaj kock slanine. Operite
riž in ga odmerite približno en dl ter popecite, dokler ne postekleni.
Zalijte s trikratno količino vode, solite, poprajte in dodajte sesekljan
česen. Ko zavre, kuhajte še okoli 8 minut, nato dodajte na trakove
narezan ohrovt in kuhan fižol. Kuhajte še 5 minut oziroma toliko, da je
riž kuhan.

Brokolijeve polpete
150 g brokolija kuhajte 5
minut v rahlo osoljeni vodi. 150 g korenčka narežite in popecite na malo
olja. Nasekljajte žlico mandljev in 20 g mocarele narežite na drobne
kockice. Brokoli, korenček, mandlje, mocarelo, 10 g drobtin, žličko
gorčice, ščepec soli dobro zmešajte, oblikujte v polpetke in na hitro
popecite na žlici olja.
Hrustljavi brstični ohrovt
350 g brstičnega
ohrovta skuhajte v slani vodi. Odcedite in shranite ohrovt v topli
posodi. 20 g pinjol popecite v ponvi brez olja in jih stresite po
ohrovtu. V isti ponvi, kot ste prej pinjole, popecite še na koščke
narezano slanino in skupaj z 20 g naribanega parmezana zmešajte z
ohrovtom. Začinite z muškatnim oreščkom.
Sarmice s šampinjoni
Narežite 50 g šampinjonov
in nasekljajte eno čebulo. Narežite še pol paprike in skupaj s 100 g
mletega mesa prepražite na žlici olja. Solite in poprajte. Malo ohladite
in dodajte žlico smetane. Skuhajte pest riža v rahlo osoljeni vodi. Vse
skupaj dobro premešajte. 2 lista zelja prepolovite in ju 3 minute
blanširajte v slani vodi. Vanju zavijte pripravljeno mešanico, na koncu
si pomagajte z nitko ali zobotrebcem. Pol konzerve paradižnika pokuhajte
in začinite, dodajte zavitke ter kuhajte 5 minut.

Zakaj imamo radi zelje?
Rdeče zelje vsebuje
veliko vitaminov – samo 200 gramov rdečega zelja zadovolji dnevno
potrebo po vitaminu C. Vsebuje tudi veliko vitamina K, barvo pa mu daje
antocian, ki ščiti celice in zavira staranje. Zeleno zelje vsebuje
rastlinske beljakovine, železo in je bogato s kalcijem – 100 g zelja ima
toliko kalcija kot 2 dl mleka. Brokoli je prava hrana za lepoto, saj
vsebuje koencim Q10. Bogat je s kromom, ki pospešuje presnovo in
uravnava inzulin. Magnezij pa skrbi za močne živce. Brstični ohrovt ob
rednem uživanju na nas vpliva razstrupljajoče in zmanjšuje tveganje za
rakava obolenja. Ker vsebuje veliko cinka, je idealen za zimski čas in
krepitev imunskega sistema. Ohrovt ugodno vpliva na živčni sistem, saj
vsebuje veliko vitamina B6. Zaradi vitamina A in vitamina C pa tudi
ugodno vpliva na kožo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se