© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To je okusna in sočna zeljna zloženka!


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
6. 3. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kislo zelje naj bo večkrat v naših krožnikih, saj je odlična, tradicionalno slovenska in predvsem zdrava zelenjava.

k zeljna zloženka.jpg
Revija Zarja
Zeljna zloženka

Zeljna zloženka

Za 6 oseb

Priprava: 25 minut

Čas pečenja: 30 minut

Sestavine: 200 g krompirja ali krompirjevih cmokov, 1 rjava čebula, 2 rdeči čebuli, 1 šopek peteršilja, 1 šopek timijana, 150 g slanine, 100 g zorjenega trdega sira (npr. parmezan), 500 g mešanega mletega mesa, 2 jajci, 6 žlic drobtin, 1 žlica gorčice, 4 žlice paradižnikove mezge, sol, poper, 3 žlice olja, 750 g kislega zelja, 6 brinovih jagod, 100 ml jabolčnega soka, 250 g sira maskarpone.

Priprava: Cmoke skuhamo v slani vodi in odložimo, da se ohladijo. Če jih nimamo, olupimo krompir, ga narežemo na debelejše rezine in jih 15 minut kuhamo v slani vodi. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo. Čebulo olupimo, rjavo sesekljamo, rdeči narežemo na rezine. Peteršilj in timijan splaknemo z mrzlo vodo, osušimo, oboje osmukamo, peteršilj še sesekljamo. Slanino narežemo na trakove, parmezan naribamo. V skledi zmešamo mleto meso s koščki čebule, razžvrkljanima jajcema, drobtinami, gorčico, mezgo, peteršiljem, polovico timijana, soljo in poprom. Dobro pregnetemo in maso naložimo v pomaščen manjši pekač. Na vročem olju popražimo slanino, jo vzamemo iz ponve in v njej popražimo rezine čebule. Vrnemo slanino in dodamo kislo zelje, brinove jagode, preostali timijan, sol, poper in jabolčni sok. Kuhljamo 10 minut, potem dodamo sir maskarpone in kuhljamo še 3 minute. Kislo zelje naložimo na mleto meso v pekač. Na vrh zloženke položimo rezine krompirja oziroma cmokov, potresemo s parmezanom in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, 30 minut.

Objavljeno v reviji Zarja št. 9, 26. 2. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.