Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zelišča in dišavnice v tradicionalni kuhinji


dolenjski-list
B. D. G.
18. 4. 2013, 08.35
Posodobljeno
03. 05. 2013 · 07:10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kulinarika_01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kulinarika 01
kulinarika_12_0001.jpg
organizator
Foto: organizator

Kar devet ekip, med njimi tudi ekipi iz Grma – centra biotehnike in turizma, ki sta predstavljali Srednjo šolo za gostinstvo in turizem ter biotehniško gimnazijo na Kmetijski šoli Grm, je v torek sodelovalo na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev s področja Etnoloških in kulinaričnih posebnosti Slovenije, ki je potekalo v novomeški Hiši kulinarike.

Tekmovanje je letos potekalo že petnajstič, pripravila pa sta ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Grm Novo mesto. Osrednja tema letošnjega raziskovanja so bila zelišča in dišavnice v tradicionalni slovenski kuhinji.

kulinarika_14.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Foto: organizator

Tekmovanje je potekalo v dveh zahtevnostnih stopnjah, in sicer na stopnji višje strokovne šole ter na stopnji srednje šole. Med višjimi šolami je prvo mesto osvojila študentka Teja Černigoj, BIC Ljubljana, ki je predstavila nalogo Uporaba zelišč in dišavnic na širšem območju Ljubljane. Drugo mesto je osvojila študentka Monika Štrukelj, ŠC Nova Gorica, z nalogo Zelišča in dišavnice na Tolminskem.

Na stopnji srednje šole je prvo mesto osvojila ekipa IC Piramida iz Maribora z nalogo Gojenje in uporaba kobulnic na območju Oplotnice in Maribora. Drugo mesto je osvojila ekipa ŠC Nova Gorica, Biotehniška šola, z nalogo Sivka na tisoč in en način, tretje pa ekipa IC Piramida iz Maribora z nalogo Gojenje in uporaba zelišč in dišavnic na območju Lendave in Maribora.

Na tekmovanju so sodelovali še: ekipi novomeške Srednje šole za gostinstvo in turizem z nalogama Kako diši Bela krajina? in Vrt dišavnic in zeliščna kuhinja Dolenjske; ekipa Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije z nalogo Začimbnice – vir zdravja in dobrega počutja ter ekipa Biotehniške šole Maribor – Od zeliščnega vrta do babičine kuhinje.

"Strokovna komisija v sestavi:  izr. prof. dr. Vito Hazler, dr. Stojan Kostanjevec in mag. Marlena Skvarča je imela težko in odgovorno delo, saj so bile ekipe zelo ustvarjalne, kulinarične mojstrovine pa so bile izvrstne," so sporočili organizatorji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.