Pripomore k boljši presnovi, preprečuje zaprtje, odvaja vodo iz telesa, izboljša delovanje jeter, pri tem pa pripomore k dobremu okusu jedi. Če se izogibamo moki, juhe in omake zgostimo s čebulo. Ljudje z občutljivim želodcem se morajo izogibati surove čebule, lahko pa poskušajo z belimi sortami, ki so manj pekoče, ali pa surovo čebulo solijo, pustijo nekaj časa, nato pa na hitro oplaknejo pod tekočo vodo.
Sirup iz čebule
Če imamo težave s pljuči in obolelimi prebavili, si pripravimo sirup iz čebule. Vzamemo kilogram zrezane čebule in enako količino medu ter liter vode, vse to kuhamo približno tri ure, nato pretlačimo skozi sito in spravimo v stekleničke. Na dan spijemo po nekaj žličk tako pripravljenega sirupa, ki pomaga tudi proti kašlju. Ni pa treba, da zadevo pretlačimo, jedem jo dodajamo kot pikantno čebulno marmelado.
![gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2024/11/05/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a/672b2991bb789/284422891bfcb6c2e673d092ea43038a.jpeg)
Njena.si
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Sveža za sladkorne in srčne bolnike
Surovo čebulo priporočajo tudi sladkornim bolnikom, ki naj bi jo jedli zjutraj na tešče s polnozrnatim kruhom, zraven pa bi bilo modro piti čaj iz murvinih in zeleninih listov (žlico mešanice prelijemo s pol litra kropa, pustimo stati pol ure). Še posebej učinkovit pa je čaj iz posušenih fižolovih lupin.
Za srčno-žilne bolezni je priporočljivo pojesti čim več sveže čebule, začinjene z oljem, malo medu in nekaj kapljicami limoninega soka. Solate se lahko lotimo s kruhom, lahko pa jo dodajamo drugim solatam.
Bradavice, piki, kurja očesa ...
Prerezana sveža čebula je zdravilo za več tegob: omili pik os, čebel in drugih insektov, z vztrajno uporabo omehča kurja očesa, da jih lažje odstranimo, s čebulo se namažemo po delih kože, ki nas neznosno srbi, lahko pa jo uporabimo tudi pri odstranjevanju bradavic. S čebulnim sokom jih namažemo večkrat dnevno in vztrajamo en mesec, pa bodo kar same odpadle. S sesekljano čebulo, zavito v gazo, oblagamo otekline, vendar prej namažemo kožo z oljčnim oljem, da se izognemo rahli opeklini, če imamo občutljivo kožo.