V trgovinah in v vsakdanjem govoru običajno uporabljamo oba termina, ali pa o mesnih izdelkih govorimo kot o "tirolski", "posebni", "čajni" ... in se ne ubadamo preveč s tem ali gre za salamo ali klobaso. Pa vendar, razlika obstaja. Salama je, kot pravi pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov "izdelek iz mletega mesa in maščobe, polnjenih v naravne ali umetne ovitke, pri katerem se s sušenjem zmanjša vsebnost vode".

Njena.si
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
Klobasa pa je po tem pravilniku "mesni izdelek ali mesni pripravek, ki ga dobimo tako, da napolnimo naravne ali umetne ovitke z nadevom različnih vrst in količin razdetega mesa, maščobnega tkiva, kožic, drobovine, ostankov veznega tkiva in dodatnih sestavin in tehnoloških dodatkov". Na kratko povedano - salame so "suhe", klobase pa "sveže ali obarjene". Tako je recimo piščančja salama tehnično gledano klobasa, čajna klobasa pa salama.