Zdravje

Naj zadiši po makronih

l. M. / revija Bodi zdrava
27. 11. 2024, 17.00
Deli članek:

Priljubljeni fini francoski piškoti so znani po nežni in zračni teksturi, obogateni z različnimi okusi in barvami. Njihova priprava zahteva natančnost, vendar se trud poplača s popolno harmonijo okusov in tekstur pri vsakem ugrizu. Vidite, še uvod k receptom je tako poetičen, kot so sami piškoti.

profimedia LIZA MAJA
limonovi makroni

Sadni makroni

Sestavine za 36 kosov:

Za testo:

3 jajca

½ čajne žličke soli

¼ čajne žličke citronske kisline

60 g sladkorja

216 g sladkorja v prahu

112 g mandljeve moke

jedilna barva

Za nadev:

200 g smetane

80 g malinove marmelade

profimedia LIZA MAJA
sadni makroni.jpg

Priprava:

1. Beljake ločimo od rumenjakov in stepemo s soljo in citronsko kislino. Dodamo zdrob in sladkor in stepemo v peno.

2. Presejemo sladkor v prahu, dodamo mandljevo moko in premešamo. Previdno vmešamo stepeni sneg in združimo obe masi. Na koncu vmešamo barvilo.

3. Mešanico gladko premešamo, vendar ne sme biti preveč tekoča. Prenesemo v slaščičarsko vrečko, makrone razpršimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se sušijo približno 30 minut.

4. Tako pripravljene makrone približno 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 145 °C. Nato pustimo, da se popolnoma ohladijo.

5. Smetano stepemo, dodamo marmelado in premešamo. Kremo damo v slaščičarsko vrečko in nabrizgamo po makronih.

6. Na koncu pokrijemo še z drugo polovico makrona in pustimo, da se strdijo v hladilniku. Za barvne različice uporabljamo vijoličasto, rumeno in zeleno barvilo, borovničevo marmelado, limonovo kremo ali pistacije.

profimedia LIZA MAJA
sivkini makroni

Sivkini makroni

Sestavine za 24 kosov:

Za testo:

100 g fino mletih mandljev

100 g sladkorja v prahu

80 g beljakov (3 jajca)

100 g sladkorja

2 žlici ekstrakta sivke

vijoličasta jedilna barva

Ekstrakt sivke:

30 g sladkorja

100 g cvetov sivke

Za nadev:

250 g maskarponeja

100 g bele čokolade

2 žlici pomarančnega sirupa

Priprava:

1. Mandlje zmešamo s presejanim sladkorjem. 50 g beljakov in sladkor stepemo v trd sneg. Vmešamo preostale tekoče beljake, sladkor v prahu, mandlje, ekstrakt sivke in barvilo. Ekstrakt pripravimo tako, da 100 ml vode zavremo s sladkorjem, da dobimo sirup. Odstavimo z ognja in v sirup damo cvetove sivke. Pustimo 24 ur, nato precedimo skozi gosto sito.

2. S pripravljenim testom napolnimo slaščičarsko vrečko in po pekaču, obloženem s papirjem za peko, nabrizgamo majhne makrone. Tako pripravljeni makroni naj se v pekaču sušijo približno 120 minut. Nato jih približno 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 150 °C.

3. Po peki naj se ohladijo na papirju za peko, nato jih previdno vzamemo s papirja. Maskarpone zmešamo s stopljeno čokolado in pomarančnim sirupom ter kremo damo v slaščičarsko vrečko. Razpršimo po polovici makronov in pokrijemo z drugo polovico makronov.

Limonovi makroni

Sestavine za približno 10–12 kosov:

4 beljaki

80 g drobno mletega sladkorja

220 g sladkorja v prahu

120 g mletih mandljev

nastrgana lupinica in sok 1 limone

rumena jedilna barva

pomarančna marmelada

Priprava:

1. Dva večja plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Beljake stepamo toliko časa, da se začnejo tvoriti konice. Po žlicah postopoma dodajamo še drobno mleti sladkor in stepamo, dokler ni zmes gosta in bleščeča.

2. V skledo presejemo sladkor v prahu in mlete mandlje ter nato primešamo limonovo lupinico in limonov sok ter nekaj kapljic jedilne rumene barve. Mešanici najprej primešamo tretjino snega beljakov, nato postopoma še preostali del. Zmes mora biti gladka in bleščeča.

3. Mešanico za makrone damo z žlico v vrečko za dresiranje in na papir za peko v razmakih nabrizgamo kroge premera 5 centimetrov. Vmes segrejemo pečico na 180 °C (ventilatorsko na 160 °C). Makroni naj na sobni temperaturi tako počivajo 20 minut oziroma vse dokler se na površini ne ustvari tanek sloj in se nam mešanica ne prilepi na prste, ko se je dotaknemo.

4. Makrone pečemo v pečici 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da se rahlo dvignejo in začnejo strjevati. Ob spodnjih robovih se mora narediti tanek nazobčan rob. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo, nato jih previdno povlečemo s papirja. Če so se prijeli, z vodo malce navlažimo spodnji del papirja za peko. Po dva makrona zlepimo skupaj s pomarančno marmelado.

profimedia LIZA MAJA
makroni čokoladni

Čokoladno-pomarančni in malinovo-ličijevi makroni

Sestavine za 8 kosov čokoladno-pomarančnih makronov:

85 g mletih mandljev

45 g kakava v prahu

85 g sladkorja v prahu

2 beljaka

ščepec soli

1 žlička rožne vode pomarančnih cvetov

150 g koščkov mlečne čokolade

150 ml smetane

Sestavine za malinovo-ličijeve makrone:

85 g mletih mandljev

125 g sladkorja v prahu

2 beljaka

ščepec soli

½ žličke malinove esence

½ žličke rdeče jedilne barve

100 g malinove marmelade brez semen

200 g vloženega ličija v sirupu

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 °C (ventilatorsko na 160 °C). Namastimo dva pekača in ju obložimo s papirjem za peko. Zmešamo mlete mandlje, kakav in sladkor v prahu. V drugi skledi iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg – stepamo ga toliko časa, da se začnejo tvoriti konice, in ga nato primešamo mandljevi mešanici. Dodamo nekaj kapljic rožne vode in vse skupaj blago, a dobro premešamo.

2. S pripravljeno mešanico napolnimo dresirno vrečko z luknjastim nastavkom premera 3 centimetre. Na papir za peko nabrizgamo 16 krogov, med njimi naj bo nekaj razmika, in jih pustimo stati 15 minut.

3. Vmes pripravimo mešanico za malinovo-ličijeve makrone. Mlete mandlje zmešamo s sladkorjem v prahu. V drugi skledi iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg. Stepamo ga tako dolgo, da se začnejo tvoriti konice, nato ga primešamo mandljevi mešanici. Dodamo nekaj malinove esence in previdno zmešamo. Nato dodamo še nekaj kapljic rdeče jedilne barve in ponovno premešamo.

4. S pripravljeno mešanico napolnimo dresirno vrečko z luknjastim nastavkom premera 3 centimetre. Na papir za peko nabrizgamo 16 krogov, med njimi naj bo nekaj razmika, in jih pustimo stati 15 minut.

5. V pečici 8–10 minut najprej pečemo pomarančne, po 15 minutah počivanja pa še malinove makrone. Nato jih vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo. Ko so hladni, lahko pripravimo polnilo.

6. Čokolado stresemo v skledo, odporno proti vročini, in v majhni posodi zavremo smetano. Prelijemo jo po čokoladi in po 3 minutah gladko zmešamo. Pustimo, da se čokoladna krema malce ohladi. Vmes pripravimo nadev iz ličijev. Vložene ličije pretlačimo s 4 žlicami sirupa, da dobimo gosto kašasto zmes. Če je treba, dodamo malce vode. Polovico spodnjih delov čokoladno-pomarančnih makronov premažemo s čokoladno kremo in pokrijemo z drugim makronom. Postopek ponovimo pri malinovih makronih, le da jih premažemo z ličijevo kašo. V neprepustni posodi jih lahko hranimo do tri dni.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!