Zdravje

Kako ohraniti mladosten videz po TKM?

Petra Kolar / revija Bodi zdrava
29. 8. 2024, 17.00
Deli članek:

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) lepoto vidi kot odraz stanja celotnega telesa. Sijaj izvira iz močnega, živahnega duha, dobre prehrane in dovolj počitka. Holistična narava tradicionalne kitajske medicine verjame, da lepota prihaja od znotraj. Z vami želimo deliti nekaj znanja in nasvetov o tem, kako poskrbeti za zdravje in sijaj kože.

Shutterstock
Poskrbite za zdravje vaše kože.

Privoščite jetrom oddih

Ko želimo izboljšati stanje kože, naj gre za bolezensko stanje (luskavica, ekcemi, dermatitis) ali samo za boljše, bolj zdravo stanje kože, je po TKM najprej treba začeti uravnavati delovanje jeter. Naša kri je odgovorna za transport hranil, strupenih odpadkov in kisika. Jetra skrbijo, da kri ostane čista. Če so počasna, potem svojega dela ne opravljajo pravilno in kri postane polna odvečnih toksinov. Če se to zgodi, bo kri pri izločanju toksinov delovala skupaj s kožo. Ko bo kri skušala potiskati toksine skozi kožo, lahko ta proces povzroči nastanek izpuščajev in drugih kožnih težav. Ključ do zdrave kože je torej zaščititi jetra, da lahko opravljajo svoje delo. To pomeni omejitev uživanja alkohola in predelane hrane ter po potrebi uživanje zelišč za čiščenje jeter, kot so semena pegastega badlja, korenine regrata in jagode šisandre. Odlična pri tem je tudi akupunktura, ki poleg jeter uravnava delovanje celotnega organizma.

Usmerite pozornost v dlani in stopala

Po kitajski medicini predstavljajo dlani in stopala mikrokozmos celotnega telesa. Veliko najpomembnejših akupunkturnih točk leži prav na rokah in nogah in stimulacija teh predelov blagodejno vpliva na celotno telo. Poskusite si vsak dan v roke in noge vmasirati vlažilno kremo, občasno si privoščite refleksno masažo stopal ali redno uporabljajte masažni prstan, ki bo aktiviral vitalno energijo či preko prstov vse do globine notranjih organov, ki so po meridijanih , energijskih poteh, povezani s površino telesa.

Kopel za noge s kitajskim divjim pelinom pomaga telesu razprševati energijo jang – dinamično, toplo energijo, ki skrbi za naš imunski sistem in zdravje nasploh. Trikrat na teden si pred spanjem pripravite kopel za noge; tako boste bolje spali, imeli več energije in poskrbeli za lepše stanje kože.

Poskrbite za svoje ledvice

Naše ledvice filtrirajo odpadne snovi in ​​tudi vzdržujejo pravilno ravnovesje vode v telesu. Če ne delujejo dobro, se počutimo utrujene, počasne, napihnjene in zabuhle. V kitajski medicini so temni kolobarji pod očmi simptom neravnovesja ledvic, kar je mogoče zdraviti s tonificiranjem ledvic z akupunkturo, zelišči, samomasažo in pravilno prehrano.
Ledvicam lahko pomagate tako, da zmanjšate vnos soli, si privoščite veliko spanja in uživate hranljivo polnovredno hrano namesto predelane. Ledvicam ustrezajo morske jedi, predvsem alge in temna, črna, modra živila. Za zdrav videz kože je odličen črni sezam, od 3 do 5 gramov na dan, ki kožo navlaži, saj spodbuja dvig energije jin v telesu.

Adaptogene zeliščne formule

Adaptogeni so pomlajevalna zelišča, ki pomagajo telesu pri prilagajanju na stres, podpirajo njegove normalne funkcije in znova vzpostavijo ravnovesje. V vzhodni medicini obstaja dolga zgodovina uporabe teh krepilnih zelišč za spodbujanje ravnovesja in zdravja.
Gobe ​​rejši ali lingdži, znane pod imenom gobe nesmrtnosti ali ganoderma lucidum, spadajo med najmočnejše adaptogene in so v kliničnih raziskavah pokazale, da krepijo imunski sistem, ščitijo pred nekaterimi vrstami raka, pomagajo pri regeneraciji jeter, oksigenirajo kri, pomirjajo um in uravnavajo krvni sladkor.
Kitajska šisandra je še en adaptogen, ki slovi kot lepotni tonik in velja za zelišče za ohranjanje mladosti. Že stoletja se uporablja, da ohranja kožo mehko, vlažno in sijočo.
Grahovec (Astragalus) je glavno zelišče v kitajski medicini, ki krepi celotno telo. S sladkim okusom in energijo, ki organizem greje, se je že davno uporabljal za izboljšanje odpornosti proti boleznim, uravnoteženje telesnih tekočin, znižanje krvnega tlaka in povečanje vzdržljivosti. Sodobne raziskave so pokazale, da grahovec poveča tudi nastajanje belih krvničk.

V svoj lepotni režim vključite nekaj bisernega prahu

Biserni prah je narejen iz zmlete lupine ostrig. Ugotovljeno je, da vsebuje aminokisline, ki pomlajujejo kožo. Azijke že stoletja uporabljajo biserni prah, da svojo kožo ohranjajo nahranjeno in zdravo. Klinične raziskave so pokazale, da biserni prah blaži vnetje, pospešuje celjenje in pomirja rdečico in razdraženo kožo. Kitajke jemljejo biserni prah interno ali ga nanesejo lokalno, da je njihova koža videti mlajša in bolj gladka.

Kako uporabljati biserni prah
1 žlica bisernega prahu
1 rumenjak
1 žlica medu

Zmešajte vse sestavine, da naredite oblogo za obraz. Po potrebi dodajte majhno količino vode. Mešanico nanesite na obraz za približno 20 minut in nato temeljito sperite z mlačno vodo.

Kozmetična akupunktura

Kozmetična akupunktura, tehnika pomlajevanje obraza, je zelo naraven in nežen način za izboljšanje zdravja in videza kože in drugih organov. Skrbi za vsesplošno dobro počutje ter se spopada z gubami, povešeno kožo in hiperpigmentacijo. Uporablja se tudi za zdravljenje najpogostejših dermatoloških stanj.

Čeprav se kozmetična akupunktura zdi sorazmerno moderna, temelji na načelih starodavne kitajske medicine.

Ta praksa lepotnih terapij tradicionalne kitajske medicine (TKM) ima dolgo in bogato zgodovino z zapisi o zdravljenju, ki segajo v obdobje zahodnega Džova (1121–770 pr. n. št.). Od takrat je nešteto zdravnikov TKM razširilo in razvilo te tehnike v pravo umetnost. Sodobni zdravniki so jih predstavili zahodu in ta oblika zdravljenja je zdaj na voljo že povsod po svetu.

Kako deluje kozmetična akupunktura

Krepitev lepote od znotraj: Meridijani se povezujejo in so razvejeni po celotnem telesu od rok in stopal do obraza in glave. Ko so torej notranji sistem in meridijanski kanali v harmoniji, se to odraža v živahni, zdravi in sijoči polti obraza.

Kozmetična akupunktura

1. Spodbuja prosti pretok vitalne energije či in krvi ter odpira sistem meridijanov. »Šele ko so blokade odpravljene, se lahko kanali uskladijo,« navaja notranja klasika Rumenega cesarja, napisana v dinastiji Han (206 pr. n. št.–220 n. š.)

2. Uravnava energiji jin in jang. Akne in rozacea so primeri odvečnega jang ognja, ki se dviga na obraz, kar je mogoče zdraviti z akupunkturo.

3. Normalizira presežke in primanjkljaje. Če je na primer delovanje vranice (odgovorne za prebavo) in ledvic (odgovornih za presnovo vode) pomanjkljivo, se lahko razvije zabuhlost obraza in nastanejo vrečke pod očmi. Akupunktura na naraven način okrepi vranico in ledvice.

4. Usklajuje čustva. Gube na obrazu, ki so se razvile zaradi stresa in tesnobe, se lahko zmanjšajo, če umirimo presežek čustev. Občutek sproščenosti in umirjenosti po tretmaju kozmetične akupunkture je prav čaroben.

V ordinaciji Dao TKM vam z veseljem pomagamo do sijočega zdravja in mladostnega videza kože s pomočjo naravnih in preizkušenih tehnik tradicionalne kitajske medicine.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast