Kurkuma

Najprej je bila zdravilo, šele nato začimba

Mare Koren
23. 10. 2022, 19.15
Deli članek:

Kurkuma velja za izjemno cenjeno začimbo na svetu. Ni namenjena zgolj popestritvi okusa, temveč se uporablja tudi zaradi blagodejnih vplivov na zdravje.

Profimedia
Kurkuma je izjemna zdravilka, paleta njenih učinkov na naše zdravje pa je zelo široka.

V srednjem veku so kurkumo imenovali indijski žafran, čeprav nikakor ne spominja nanj. Če kurkume še ne poznate, jo po okusu najlažje opišemo kot blago pikantno, morda rahlo grenko in jedko začimbo, kot mešanico popra in ingverja, s pridihom pomaranče. Med vitamini, ki jih vsebuje, prevladuje vitamin B6, med minerali predvsem mangan, železo in kalij, vsebuje pa tudi veliko vlaknin. Kurkumo so najprej uporabljali kot zdravilo proti vnetjem tako v indijski kot tudi v kitajski medicini.

Pomemben je kurkumin

Danes kurkumo priporočajo za čiščenje krvi in prebavil, pomaga tudi pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu. V kurkumi najdemo snov, imenovano kurkumin, ki je poznan kot stimulant za jetra in žolčnik ter sodeluje pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Z leti in staranjem se izločanje teh snovi pri človeku zmanjša, kar pomeni, da se zmanjša tudi absorpcija hranil, ki so topne v maščobah. Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, učinkovita je pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

Ne pozabite nanjo v kuhinji

Kurkuma je v azijski kuhinji oziroma predvsem v indijski tako pogosta kot pri nas začimbna mešanica in se prileže k vsem jedem. Če jo želite uporabljati v zdravstvene namene, bo dovolj, da je dnevno zaužijete štiri grame (ena čajna žlička), a za preventivo je dovolj že gram kurkume na dan. Dodate jo lahko v mleko, z njo začinite ter obarvate riž, slaščice, maslo, sir, perutnino, meso, omake, omlete in še bi lahko naštevali. Brez skrbi jo čez dan lahko uživate v različnih jedeh. Paziti morajo edino ljudje, ki jemljejo zdravila za trombocite, saj zmanjšuje lepljivost, in nosečnice.

fotografija Profimedia
kurkuma, vnetje, začimba

Koliko kurkume lahko zaužijemo?

Seveda ni pametno pretiravati z uživanjem, tudi pri kurkumi je treba ubrati pravo mero. V kuhinji je seveda več kot dobrodošla, prav tako v medicini, a priporočena dnevna količina je ena polna čajna žlička na dan, kar je približno štiri grame. Količino razdelite na tri dele in jo tako smiselno uživajte čez dan. Za preventivo in krepitev zdravja bo dovolj že pol grama kurkume na dan.

Proti zgagi

Če se borite s pekočim občutkom kisline v grlu, pomešajte malo kurkume in soli v enakih količinah s toplo vodo ter popijte.

Pomo jetrom

Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, je učinkovito zdravilo pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.