Maslo je najbrž v večini gospodinjstev del stalnega nabora živil. Odlično je pri zajtrku, kot osnova, na katero namažemo okusno domačo marmelado, kadar kuhamo kosilo, ga uporabljamo pri pečenju ali praženju, za večerjo pa se znova znajde v družbi kruha. A maslo lahko uporabite tudi pri drugih opravilih.
Povrnite sijaj usnju in kovini
Morda se sliši nekoliko nenavadno, a je to še kako učinkovit pripomoček pri vzdrževanju sedežne garniture ali jakne iz naravnega usnja. Usnje namreč sčasoma izgubi sijaj in maščobo, zato moramo zanj primerno poskrbeti, da ne razpoka in ohrani prožnost. Če nočete uporabljati umetnih pripravkov, na bombažno krpo nanesite nekaj masla in dobro spolirajte sedežno garnituro, jakno ali pa usnjene čevlje.
Maslo je zelo uporabno tudi, ko želite sijaj povrniti kuhinjskemu koritu iz nerjavnega jekla ali srebrnemu priboru. Tako korito kot pribor dobro očistite in nato storite podobno kot pri poliranju sedežne garniture. Maslo bo tudi preprečilo, da bi se na koritu nabirale kapljice in posledično vodni kamen.
Odstranite etikete s stekla in črnilo s plastike
Če v vašem domu biva tudi malček, verjetno veste, kako težko je odstraniti trdovratne madeže črnila s plastičnih površin, ki jih je otrok, zatopljen v svoj svet, mimogrede porisal. Površino namažite z maslom in pustite nekaj dni stati na soncu, nato obrišite kot običajno in – nad učinkom boste presenečeni.
Njena.si
ELES v korak s časom: polnilnice danes, da bomo jutri e-vozila polnili hitro in ugodno
Ste kupili nove steklene kozarce in sklede? Na dnu ali ob strani imajo po navadi etiketo s ceno, ki se težko odstrani. Da bi si olajšali delo, etiketo premažite s koščkom masla, nato pa jo počasi odstranite; pri tem ne bo več težav.
Konec škripanja vrat
Ali tudi vam para živce škripanje vrat v preddverju in omaric, ko jih odpirate? Obstaja preprosta rešitev. Tečaje vrat le premažite z nekaj masla. Enako rešitev lahko uporabite pri izvlečnih predalih, ki imajo ob strani koleščke. Tudi ti po določenem času začnejo grdo škripati in stokati. Premažite jih z nekaj masla in nadloga bo odpravljena.
Olajšajte rezanje
Trik je nepogrešljiv pri rezanju lepljivih stvari, kot so sir, jedi iz karamele, pite in podobno. Preden začnete rezati, nož premažite z maslom, tako boste preprečili, da bi se živilo prijemalo na rezilo.
Podaljšajte svežino
Če ste pri pripravi kosila porabili le polovico čebule ali česna, drugo polovico v tankem sloju premažite z maslom, nato pa zavijte v aluminijasto folijo in shranite do naslednjič. Tako bosta čebula ali česen ohranila svežino. Trik lahko uporabite tudi pri svežih sirih, preprosto jih premažite s tanko plastjo masla.