Kriv je kvercetin

Razkrito: Zakaj nekatera vina povzročajo preglavice, druga pa ne

M.G.
25. 12. 2024, 09.27
Deli članek:

Eno pomembnejših vprašanj med prazniki je vsekakor to, kaj in kako piti, da se naslednje jutro ne bi zbudili z groznim glavobolom. Raziskovalci menijo, da so končno odkrili glavnega "krivca" za glavobole po pitju vina.

Profimedia
Nekaterim lahko že en kozarec vina povzroči v kratkem času hud glavobol, če vino vsebuje veliko koncentracijo kvercetina.

Vzroke glavobolov po zaužitju vina so poskušali odkriti že številni, med njimi tudi kemiki, specializirani za vinarstvo. Možnih vzrokov je seveda veliko, vendar je bilo potrebnih veliko raziskav, da so uspeli izločiti ključne vzroke.

Štirje običajni osumljenci, ki so povezani z glavoboli so:

  • dehidracija
  • acetaldehid, ki nastane pri razgradnji alkohola in ima toksične učinke
  • povečanje koncentracije citokinov v imunskem sistemu
  • kongeneri ali sestavine (poleg osnovnega alkohola etanola), ki pomembno prispevajo k okusu, aromi in barvi vina: metanol,fenoli, sulfiti, biogeni amini in tanini

V zadnjih letih znanstveniki še posebej podrobno raziskujejo učinke različnih kongenerjev.

Sulfiti

Sulfiti so prišli pod drobnogled, odkar je njihovo označevanje na vinskih etiketah v devetdesetih letih postalo obvezno. V vinu so naravno prisotni, dodajajo pa se tudi med proizvodnim procesom za nadzor fermentacije in preprečevanje kvarjenja. Vendar pa so dokazi, ki jih povezujejo z glavoboli, šibki. Poleg tega bela vina vsebujejo enako količino sulfitov kot rdeča vina, številna druga živila s primerljivo vsebnostjo sulfitov pa ne povzročajo podobnih simptomov.

Biogeni amini

Te dušikove snovi, kot sta histamin in tiramin, se nahajajo v fermentirani ali pokvarjeni hrani in lahko povzročijo glavobole. Vsebnost biogenih aminov v vinu pa je premajhna, da bi lahko predstavljali ključni problem.

Tanini

Tanini, fenolne spojine, prisotne v lupini in pečkah grozdja, so pogosto povezani z glavoboli, saj jih je v rdečih vinih bistveno več kot v belih. So pa tudi v drugih živilih, kot sta čaj in čokolada, ki pa ne povzročata preglavic.

Prepletena-kostanjeva-potica_558x620_acf_cropped

Dober Tek

Pletena potica za polna lica: naša različica zimske klasike

Alkohol in metabolizem

Pri občutljivejših ljudeh uživanje alkohola poleg glavobolov povzroča tudi pordelost kože. Ta pojav je povezan z načinom, kako telo razgrajuje alkohol. V prvi fazi presnove se etanol pretvori v acetaldehid, nato pa encim ALDH pretvori acetaldehid v neškodljiv acetat. Pri ljudeh z manj učinkovito različico ALDH se lahko raven acetaldehida znatno poveča in povzroči glavobole in vnetja. Ta pojav je sprožil vprašanje, ali lahko neka spojina iz rdečega vina upočasni ta presnovni korak in tako poveča raven acetaldehida.

Vloga kvercetina in sindrom "glavobola rdečega vina"

V navadi je, da posledice po (prekomernem) uživanju alkohola čutimo šele naslednje jutro, a to ne velja za t.i. pojav "glavobola rdečega vina", ki lahko nastopi v manj kot 30 minutah pa vse do 3 urah po zaužitju samo enega majhnega kozarca vina.

Raziskovalci iz univerze v Kaliforniji so odkrili, da bi krivec za to lahko bila naravna spojina kvercetin. Kvercetin je sicer zdrav antioksidant in vrsta rastlinskega pigmenta, ki daje barvo sadju in zelenjavi. A v kombinaciji z rdečim vinom lahko moti človekovo sposobnost razgradnje alkohola, kar lahko povzroči migrene, rdečico obraza, slabost in seveda, glavobol.

Zaslužni profesor Andrew Waterhouse z univerzitetnega oddelka za vinogradništvo in vinarstvo je dejal: "Ko (kvercetin) pride v vaš krvni obtok, ga vaše telo pretvori v drugačno obliko, imenovano kvercetin glukuronid." V tej obliki blokira presnovo alkohola. Kvercetin glukoronid tudi spodbuja kopičenje toksina acetaldehida v telesu.

Raziskovalec dr. Apramita Devi dodaja: "Acetaldehid je dobro znan toksin, dražilna in vnetna snov. Raziskovalci vedo, da lahko visoke ravni acetaldehida povzročijo rdečenje obraza, glavobole in slabost."

Niso vsa vina "kritična"

Raziskovalci ugotavljajo, da vsa rdeča vina nimajo enakega učinka, saj sončna svetloba, starost in postopek pridelave vina vplivajo na to, ali bo vino povzročilo takojšen glavobol. Vina iz bolj sončnih regij imajo večjo verjetnost, da vsebujejo velike količine kvercetina, zaradi česar je večja verjetnost, da bodo povzročila skoraj takojšen glavobol. Bela vina pa so nasploh manj nevarna, saj vsebujejo manjše koncentracije kvercetina kot rdeča in le redko povzročajo hiter glavobol.

Profesor Morris Levin, soavtor študije, je tudi opozoril, da ljudje z že obstoječo migreno ali drugimi glavoboli pogosteje trpijo zaradi glavobolov rdečega vina. "Mislimo, da smo končno na pravi poti k razlagi te tisočletja stare skrivnosti," je dejal. Naslednji korak je, da teorijo potrdijo še v praksi, zato bodo v kratkem izvedli testiranja na ljudeh, ki jih mučijo tovrstni glavoboli.