Prazniki prinašajo čas druženja in skupnih obedov, slavnostnih in manj slavnostnih. Lepo pogrnjena praznična miza si zasluži vse žaromete dogajanja v naši jedilnici. Naj bo namenjen praznovanju s prijatelji ali družino, trud, ki smo ga vložili v pripravo pogrinjkov, bo cenjen. Z nekaj prazničnega vzdušja pa si lahko popestrimo prav vsak še tako običajen dan. Če boste za svoje goste pripravili simbolična darila, smo za vas pripravili preprosto rešitev za zavijanje.
Pravljična skrivnostnost in toplina domačih jedi nas bosta kar sami vabili, da prisedemo. Prazniki so tako ali drugače vedno povezani z dobro hrano. Dobra hrana pa je lahko tudi prijazna do želodca in zdravja. Pripravite lahek zelenjavni začetek, meso pa za glavno jed. Na običajni praznični mizi najdemo dekoracije v klasičnih rdečih, zelenih in zlatih odtenkih, za nekoliko bolj razigran videz pa dodamo lahko še nekaj zlatih, rožnatih in črnih dodatkov.
Miza tako ohrani eleganten in klasičen videz kljub nekoliko večji raznovrstnosti elementov. Nikar ne pozabimo na elemente narave, ki jih prinesemo v notranjost. Po obroku pa so na vrsti še družabne igre, dolgi pogovori in čarobni večeri, ki se nadaljujejo pod mehko odejo na domačem kavču ob rahlem prasketanju toplega ognjišča, skodelici čaja in in ogledu klasičnega božičnega filma. Ideje za filme smo za vas pripravili tukaj.
Preprost praznični meni, ki bo navdušil
Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!
Maslena plošča je kot nalašč, da se poigramo z dodatki in okusi ter jo pripravimo tako, kot nam je najbolj všeč. Dodamo lahko pražena sezamova semena, oreške in semena (pistacije, orehe, bučna semena …), suho sadje, druga zelišča (meto, baziliko, koper, koriander, timijan …), začimbe (kardamom, koriandrova semena, pisani poper, čili mikrozelenje …
Maslena plošča je lahko tudi sladka. Maslo sladkamo in obložimo z mešanico oreškov in suhega sadja, posujemo s sladkimi zimskimi začimbami in pokapamo z medom. Priložimo lahko tudi sveže sadje, na primer grozdje. Recept najdete tukaj.
Predjedi
Hrustljava zimska solata
Za 4 osebe:
2 glavici vitlofa
1/2 zelene
125 g mešanega zelenja (mlada špinača, rukola, motovilec …)
50 g orehov
2 hruški
150 g sira z modro plesnijo
1 granatno jabolko
Preliv
2 žlici dijonske gorčice
2 žlici medu
2 žlici jabolčnega kisa
2 žlici olivnega olja
1/2 žličke soli
črni poper
Vse sestavine za preliv dajte v kozarec z navojem. Tesno ga zaprite in stresajte, dokler se sol in med ne raztopita.
Iz granatnega jabolka izluščite pečke, sir nadrobite.
Glavici vitlofa razdelite na liste. Po želji jih po dolgem narežite, operite in osušite. Zeleno narežite na paličice, hruški na rezine. Operite in osušite še zelenje, orehe pa na grobo sesekljajte in v suhi ponvi pražite, da zadišijo, nato jih ohladite.
Vse sestavine (razen granatnega jabolka in sira) dajte v skledo, premešajte, dodajte preliv in ponovno premešajte.
Solato razdelite po krožnikih, potresite s pečkami granatnega jabolka in sirom ter takoj ponudite.
Pašteta iz gob s pehtranom
50 g masla
2 šalotki
1 por
2 stroka česna
100 g šampinjonov
100 g šitak
2 žlički grobozrnate gorčice
2 žlici kisle smetane
1 šopek pehtrana
Šalotko in por na drobno sesekljajte. Česen olupite in iztisnite skozi stiskalnico ali sesekljajte. Na drobno sesekljajte tudi gobe in pehtran.
V večji ponvi segrejte maslo, dodajte šalotko, por in česen ter nežno pražite približno 7 minut. Nato povišajte temperaturo, dodajte obe vrsti gob in jih pražite približno 10 minut, da voda izpari in se gobe zmehčajo. Nato umešajte gorčico in kislo smetano ter po okusu solite in poprajte. Kuhajte še približno 2 minuti, nato umešajte sesekljan pehtran.
Pašteto po želji zmiksajte do gladkega v multipraktiku ali pa jo pustite bolj grobo.
Ponudite jo z rezinami popečene francoske štruce.
Juhe
Lahka in hkrati razkošna kremna juha je kot nalašč za uvod v praznovanje.
Juha iz zelene s kutino
Za 4 osebe:
1 večja zelena
1 kutina
2 šalotki
2 stroka česna
olivno olje
1 l zelenjavne osnove (lahko iz bio kocke)
1 žlička kumine (orientalska kumina)
1 ščepec mletega cimeta
1 žlička sladkorja
1 pest orehov
1 žlica kisle smetane
Olupite in na grobo narežite zeleno, kutino, šalotko in česen.
V posodo dajte olivno olje in ga pri srednji temperaturi segrejte, dodajte narezano zelenjavo in jo počasi dušite od 20 do 25 minut, da se zmehča.
Zmehčano zelenjavo zalijte z zelenjavno osnovo, tako da sega približno 2 cm nad zelenjavo. Posodo pokrijte in pri nizki temperaturi kuhajte do 20 do 25 minut, dokler se zelenjava popolnoma ne zmehča.
Juho zmeljite s paličnim mešalnikom, do želene konsistence.
Orehe na grobo sesekljajte in jih na suho prepražite, da zadišijo. Juho naložite v skledice, okrasite s kislo smetano in potresite z orehi.
Grahova juha
Za 4 osebe
1 čebula
3 stroki česna
1 večji krompir (ali 2 manjša)
300 g graha (svežega ali zamrznjenega)
700 ml zelenjavne osnove (lahko iz bio kocke)
1 žlica olivnega olja
50 ml smetane
sol, poper
Čebulo in česen olupite in sesekljajte. Krompir olupite in narežite na kocke.
V loncu segrejte olivno olje in na njem pri srednji temperaturi stekleno podušite čebulo, dodajte še česen, krompir in grah ter vse skupaj prepražite. Nato zalijte z osnovo in kuhajte približno 20 minut, da se krompir in grah zmehčata.
Odstavite, dodajte smetano in s paličnim mešalnikom ali v blenderju gladko zmiksajte. Po potrebi juho še pretlačite skozi cedilo, ponovno segrejte in ponudite z opečenimi kockami kruha.
Glavne jedi
Svinjska ribica in puran sta še posebno primerna za vse, ki kljub praznikom prisegajo na lažjo hrano.
Pripravite tudi:
Bržolna pečenka, marinirana s suhimi jurčki. Kliknite za recept!
Losos s krompirjem v listnatem testu. Kliknite za recept!
Svinjska ribica s suhim sadjem
Za 4 osebe
100 g mešanega suhega sadja (rozine, brusnice, marelice, slive …)
60 ml rdečega vina
1 žlica masla
1 jabolko (granny smith)
1 čebula
sol, sveže mlet poper
Izpostavljeno
Kako do brezhibnih oblačil brez neskončnega likanja?
ena večja ali dve manjši svinjski ribici
1 žlica olivnega olja
120 ml piščančje osnove
Suho sadje na grobo narežite, prelijte z vinom in pustite namakati, da se napne. Jabolku odstranite peščišče, ga olupite in narežite na tanke rezine. Na drobno sesekljajte čebulo.
V kozici razpustite maslo in na njem pri srednji temperaturi približno 3 minute kuhajte rezine jabolka. Nato dodajte čebulo in vse skupaj med mešanjem pražite približno 7 minut, da se čebula zmehča in tekočina izpari.
Odcedite namočeno sadje, vino prihranite. Sadje umešajte med jabolko in čebulo, začinite s soljo in poprom, prestavite na krožnik in ohladite. Za omako odstranite dve žlici sadne mešanice in jo sesekljajte.
V širši del svinjske ribice zabodite tanek nož ali ročaj od kuhalnice in ga s krožnimi gibi previdno potiskajte skozi meso, da dobite luknjo na sredini. Dobljeno luknjo napolnite z nadevom, konca pa spnite z zobotrebcem.
Pečico segrejte na 220 stopinj. Meso z vseh strani začinite s soljo in poprom ter ga na vročem olju v ponvi pri visoki temperaturi popecite z vseh strani (približno 6 minut). Nato ponev prestavite v pečico in pecite meso še 10 minut. Meso prestavite na desko in ga pustite počivati 5 minut.
V ponev zlijte prihranjeno vino in ga pri visoki temperaturi kuhajte, tako da postane sirupast. Medtem mešajte, da poberete vse rjave koščke. Nato prilijte osnovo in vse skupaj reducirajte na polovico. Umešajte sesekljano sadje in omako začinite s soljo in poprom.
Meso narežite na rezine in ponudite z omako.
Glazirane puranje prsi z brusnicami
Za 6 oseb
200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
120 ml javorovega sirupa (ali medu)
60 ml vode
1 strok česna
1 puranje prsi v kosu s kostjo (pribl. 1,8 kg)
sol, poper
V kozici zmešajte brusnice, javorov sirup, vodo, sesekljan strok česna in 1/4 žličke soli. Pri srednji temperaturi zavrite in med mešanjem kuhajte od 1 do 2 minuti, da začnejo brusnice razpadati. Mešanico malce ohladite, nato jo gladko zmeljite v blenderju. Polovico prihranite in postrezite s puranom, drugo polovico boste potrebovali za peko purana.
Pečico segrejte na 200 stopinj. Puranje prsi položite v pekač s kostjo navzdol. Začinite jih s soljo in poprom ter pecite 30 minut. Nato jih bogato premažite s prihranjeno brusnično glazuro, pecite še 15 minut in jih zatem znova premažite z glazuro. V puranje prsi zabodite termometer za peko, tako da je čim bolj v sredini prsi in se ne dotika kosti. Prsi pecite še, dokler središčna temperatura ne doseže 73 stopinj Celzija (še približno od 30 do 45 minut, odvisno od velikosti).
Purana prestavite na desko za rezanje in pustite počivati 10 minut. Medtem segrejte prihranjeno brusnično omako. Nato meso narežite in postrezite z omako.
Pečemo
Božični prazniki brez peke niso prazniki. Tudi če pazite na težo, si lahko privoščite košček ali dva. Za božične in praznike orehova potica res ne sme manjkati, zato smo recept pripravili tukaj.
Božični sadni kruh
250 g ržene moke
1 zavitek pecilnega praška
1 vaniljev sladkor
600 g mešanega suhega in kandiranega sadja (slive, marelice, rozine, fige, datlji, jabolka, brusnice, pomaranče, limone … )
200 g mešanih oreškov (orehi, lešniki, mandlji …)
po ščepec soli, cimeta in klinčkov
po želji še ščepec janeža, ingverja, kardamoma …
2 žlici ruma
100 g sladkorja ali medu (po želji)
Suho sadje narežite, prelijte s pol litra vrele vode in pustite namakati, da se napne oz. čez noč. Oreščke na suho prepražite v ponvi, da zadišijo. Nato jih ohladite in na grobno sesekljajte.
Vodo odlijte in prihranite. K sadju dodajte kandirano sadje in oreščke ter premešajte. Pečico segrejte na 170 stopinj, pekač obložite s papirjem za peko.
Moko presejte s pecilnim praškom in zmešajte s soljo ter začimbami. Mešanici dodajte vodo, v kateri se je namakalo sadje, in rum ter zgnetite skupaj z mešanico sadja v testo.
S testom napolnite pripravljen pekač in pecite približno eno uro. Pečen kolač pustite približno 20 minut v pekaču, nato ga prestavite na rešetko in do konca ohladite. Ohlajenega po želji okrasite.
Božično deblo
Testo:
2 žlici močne kave
85 g temne čokolade
30 g moke
1/4 žličke soli
45 g kakava v prahu
5 jajc
1 zavitek vaniljevega sladkorja
35 g sladkorja
sol
Nadev:
160 ml grškega jogurta (z 2 % maščobe)
100 ml sladke smetane
1 zavitek vaniljevega sladkorja
50 g sladkorja v prahu
Pečico segrejte na 200 stopinj. Plitek pekač, ki ste ga dobili s pečico, na rahlo namastite in nato obložite s papirjem za peko.
Čokolado razlomite, prelijte z vročo kavo in mešajte nad vročo vodno kopeljo, da se čokolada stopi. Nato jo pustite stati približno 10 minut, da se ohladi.
Zmešajte moko, 25 g kakava v prahu, in ščepec sol. Beljake ločite od rumenjakov. Rumenjake z vaniljevim sladkorjem in dvema žlicama sladkorja stepite v bledo peno, nato rahlo umešajte stopljeno čokolado.
Beljake s preostalim sladkorjem pri srednji hitrosti stepajte, dokler se ne začne vleči v konice. Približno 1/4 beljakov umešajte med rumenjake, nato rahlo umešajte še preostale. Na penasto mešanico presejte moko s kakavom in rahlo umešajte. Testo zlijte na pripravljen pekač, ga gladko poravnajte in pecite približno 8 minut.
Čisto kuhinjsko krpo potresite s preostalim kakavom in nanjo prevrnite pečeno testo. Po krajši stranici nežno zvijte testo, peki papir in krpo. Zvitek položite na rešetko in popolnoma ohladite.
Za nadev z mikserjem pri srednji hitrosti stepajte jogurt, vaniljev sladkor in smetano, dokler se ne zgosti. Nato dodajte sladkor v prahu, povišajte hitrost in stepajte, dokler se ne začnejo tvoriti vrhovi.
Ohlajeno testo nežno razvijte in odstranite papir za peko. Testo premažite z nadevom in testo zavijte nazaj. S šivom navzdol ga položite na krožnik in za pol ure postavite v hladilnik. Nato ga po želji okrasite s stopljeno čokolado, čokoladnimi okraski ali čokoladnim ganašem.
Vroči napitki
Nič nas bolj ne pogreje kot skodelica toplega čaja, še posebno če ga malce oplemenitimo in spremenimo v punč.
Mlečni punč
Za približno 10 oseb
2 žlici črnega čaja
1 l vode
1 l mleka
500 ml ruma
1 žlička mletega ingverja
1 žlička mletega cimeta
1/2 žličke mletih klinčkov
1 noževa konica mletega kardamoma
1 žlica vaniljevega sladkorja (oz. en zavitek)
3 žlice medu (cvetličnega ali gozdnega)
Priprava
V vrelo vodo dajte črni čaj, pustite stati od 3 do 5 minut in precedite. Nato dodajte začimbe in vaniljev sladkor ter rahlo kuhajte 10 minut. Dodajte mleko, rum in med, še enkrat segrejte in ponudite.
Klasičen pomarančni punč
Za približno 6 oseb
500 ml rdečega vina
500 ml vode
2 žlički črnega čaja
200 ml pomarančnega soka
100 ml ruma
sladkor (po okusu)
začimbe za punč ali kuhano vino (cimet, klinčki, kardamom, vanilja, limonina in pomarančna lupinica)
Zavrite vodo, vanjo dajte črni čaj in ga pustite namakati od 2 do 3 minute. Precedite. Čaju dodajte preostale sestavine ter vse skupaj zavrite skoraj do vrenja.
Preberite še:
Ideja za darilo - vroča čokolada na palčkah. Kakšen je postopek priprave?
Kaj obleči za letošnjo praznično zabavo? Odlične ideje najdete tukaj.
6 preprostih prazničnih idej za nohte, ki jih lahko ustvarite same. S to manikiro boste zagotovo navdušile.