Novi val vrhunskih pic napolitanskega sloga je v zadnjem času zajel tudi sosednjo Hrvaško, čeprav so v nekaterih tamkajšnjih picerijah tovrstne pice na voljo že lep čas. Prvo naj bi pripravili leta 2016 v Zagrebu.
Ko govorimo o napolitanskih picah, je dobro vedeti, da na svetu obstajata zgolj dve organizaciji, ki podeljujeta certifikate za avtentičnost napolitanskih pic: Associazione Pizzaiouoli Napoletani (APN) ter Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Certifikat APN ali AVPN pa je v svetu pice vreden vsaj toliko kot Michelinova zvezdica v restavracijah.
Izjemno pomemben dvodnevni dogodek v svetu pice za celotno našo regijo se ta konec tedna, 30. in 31. avgusta 2024, dogaja v Osijeku. Tam se bo namreč zbrala mednarodna srenja največjih mojstrov avtentične napolitanske pice s certifikatom APN, med njimi dva vrhunska slovenska predstavnika, prvaka te obrti na naših tleh, Martin Žökš in Jernej Berlot.
Ob tej priložnosti bo odprla svoja vrata picerija Bocconcino, ki jo je zasnoval in jo vodi dvakratni svetovni prvak ter nosilec naziva najboljšega mojstra pice na svetu Alen Radanović. Prav on je tudi gostitelj svojih stanovskih kolegov, mednarodne delegacije Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN), ki ima na dogodku seveda osredno vlogo. Ustanovljena je bila leta 1998 v Neaplju z namenom zaščite in širjenja starodavne umetnosti neapeljskih picajolov. Na ta način bo prav picerija Bocconcino postala novi partner tega plemenitega združenja in glasnik kakovostne pice v tem delu sveta.
Alen Radanović je ob tej priložnosti povedal: »Zame je ogromna čast ugostiti delegacijo APN v moji novi piceriji. Postati uradni ambasador APN za Hrvaško je izjemno priznanje. S sodelovanjem želimo prenesti bogato neapeljsko tradicijo na naše goste, hkrati pa zagotoviti, da se bo nova generacija pizzaiuolov učila od najboljših.«
Nenehno izobraževanje novih in obstoječih mojstrov pice je ena glavnih aktivnosti združenja APN, zato ne preseneča plemenita potezaAlena Radanovića – v Osijeku je ob odprtju picerije organiziral prvo šolo za picopeke pod vodstvom vodilnih strokovnjakov iz sveta pice. Vsi zainteresirani so lahko svoje znanje nabirali od mojstrov, kot so svetovni prvak Goran Abramović iz Beograda, Martin Žökš, prvak Slovenije, Pasquale Poerio, svetovni prvak v moderni napoletani, Jernej Berlot, slovenski maestro pizzaiuolo ter prvak pokala Piccante pizza v Kalabriji, ter vrhunski chef iz Romunije Eugen Pocijan.
Oba slovenska predstavnika delegacije APN, Martin Žökš in Jernej Berlot, sta aktivno vključena tudi v izbor Špizza – Naj picerija Slovenije, ki je v letu 2024 potekal že tretjič. Kmalu se bodo začele priprave na izbor Naj picerija Slovenije 2025, o tem boste lahko prvi brali prav na teh straneh.