Pecilni prašek je verjetno na voljo v vsaki kuhinji, v veliko pomoč nam je pri vzhajanju biskvitov in kolačev, predvsem takrat, ko se med sestavinami znajdeta maslo ali olje. A če še ne veste – je tudi čudovit pripomoček pri drugih gospodinjskih opravilih. Morda vas bo presenetilo, na katere načine ga še lahko uporabite.
Povrnite perilu belino
Je tudi vaše belo perilo izgubilo sijaj in postalo sivo oziroma rumenkasto? Marsikdo se izogiba uporabe umetnih belil, ki dolgoročno škodijo tkanini in lahko tudi našemu zdravju, o alternativah pa je bolj malo znanega. Pa vendar obstaja nekaj preprostih trikov. Ko belo perilo izgubi sijaj, mu ga poskusite povrniti s pecilnim praškom. Namočite ga v mlačni vodi in dodajte dva zavojčka pecilnega praška. Pustite delovati vsaj dve uri, nato pa operite kot po navadi. Če vam čas tega ne dopušča, lahko prašek dodate hkrati s pralnim praškom. Sicer odlično deluje tudi limonin sok. Pri pranju perila pralnemu prašku dodajte sok ene limone. Svetujemo uporabo praška, in ne gela za perilo.
Nad zobne obloge
Če niste zadovoljni z učinkom zobne paste in zobje kljub redni higieni niso tako čisti, kot si želite, ter na njih opažate obloge, preizkusite naslednje. Malce pecilnega praška stresite na zobno ščetko, namočite z nekaj kapljicami vode in nato dobro oščetkajte zobe. Pecilni prašek bo učinkoviteje odstranil obloge in zobe tudi naravno pobelil. A tega ne počnite pogosteje kot enkrat na teden.
Čiščenje vrčev in termovk
Na vrčih za vodo in domače čaje pogosto nastajajo temni madeži, ki ji z naravnimi detergenti za pomivanje posode včasih ne moremo odstraniti. Da bi vrču povrnili sijaj, ga napolnite z mlačno vodo, dodajte žličko pecilnega praška in pustite, da steče reakcija. Nato vrč pomijte kot običajno, z obilico vode. Ta trik lahko uporabite tudi pri termovkah za kavo ali čaj, a previdno, nikar jih ne zapirajte, saj penjenje ustvarja pritisk.