Zanimivosti

Ste tudi vi domov odnesli lonček z zelišči?

Oglasno sporočilo
5. 8. 2024, 14.20
Posodobljeno: 19. 8. 2024, 08.41
Deli članek:

Obiskovalci ljubljanske tržnice so imeli na zadnjo julijsko soboto priložnost, da si za domov zasadijo čisto svoj lonček z zelišči. V okviru evropske kampanje Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje ali #PlantHealth4Life jih je pri tem vodil Jan Robin, eden najvplivnejših ljubiteljskih botanikov pri nas, in z njimi delil koristne nasvete za skrb rastlin v poletnih mesecih ter jih ozaveščal o pomenu ohranjanja zdravja rastlin za življenje.

Miha Fras
Posadite si svoj lonček

Kako pomembne so rastline za življenje na Zemlji nas že drugo leto zapored opozarja kampanja Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje ali #PlantHealth4Life. Rastline namreč predstavljajo kar 80 odstotkov naše hrane, čistijo zrak in skrbijo za delovanje ekosistemov.

V okviru kampanje je zadnjo julijsko soboto na Pogačarjevem trgu potekala delavnica presajanja zelišč, na kateri so mimoidoči v le nekaj urah presadili kar 260 sadik pehtrana, stevije in limonske melise. O tem, kako jih pravilno presaditi in kako skrbeti za rastline v vročih mesecih, jih je seznanjal ljubiteljski  botanik Jan Robina, na Instagramu znan kot Botanistbyheart. »V poletnih mesecih glejte, da dobijo vaše rastline dovolj vode. Sploh tiste na izpostavljenih sončnih legah. Zalivajte zjutraj, saj se čez noč zemlja primerno ohladi. Občasno rosite, z mlačno vodo,« je poudarjal. Obiskovalce je opozoril tudi na škodo, ki jo s prinašanjem rastlin s potovanj ali z naročanjem preko spleta lahko povzročimo rastlinam na naših vrtovih, travnikih, poljih in v gozdovih, saj lahko z njimi prinesemo tudi njihove bolezni in škodljivce.

Miha Fras

Dogodek na ljubljanski tržnici je organizirala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. »Namen kampanje je opozoriti na pomembno vlogo, ki jo imajo rastline za naš vsakdan. K ozaveščanju smo pristopili na zabaven in inovativen način ter mimoidočim ponudili popotnico, ki jim bo služila kot nekakšen opomnik – za rastline moramo skrbeti, jih negovati in do njih predvsem biti odgovorni,« so poudarili.   

Mimoidoči bodo z zeliščnimi lončki obogatili svoje balkone, atrije in vrtove, v času delavnice pa so se lahko osvežili tudi z odličnima domačima limonado in ledenim čajem s svežimi listi mete.  

Kampanja ozaveščanja o pomenu ohranjanja zdravja rastlin poteka drugo leto zapored pod okriljem Evropske agencije za varnost hrane.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste