Čistite po vsaki uporabi

Po pikniku pride na vrsto tudi manj prijeten del - čiščenje

Mare Koren
4. 8. 2024, 20.53
Deli članek:

Poletja so polna veselega druženja in vrtnih zabav. Seveda ni prave vrtne zabave, če na njej ne zadiši po žaru. Pikniki so izjemno priljubljena oblika druženja, naj bo to na vrtu, balkonu, terasi, ob počitniški hišici … A po pikniku pride na vrsto tudi čiščenje žara.

Dreamstime
Rešetke očistite po vsaki uporabi.

Pikniki so smisel poletja! In z zapisanim se zagotovo marsikdo strinja. Ni lepšega kot po napornem tednu ali ob začetku dopusta prižgati žar in na njem speči nekaj dobrot. Številni bodo prikimali, da je meso, pripravljeno na žaru, veliko boljše kot tisto v ponvi ali pečici, res pa je, da je žar po vsaki uporabi treba tudi dobro očistiti.

Kis in rdeča čebula

Ta kombinacija naj bi veljala za zmagovalno. Že med peko si pripravite polovico rdeče čebule. Čiščenja se lotite, ko je žar še topel. Rešetke oziroma ploščo najprej polijte z belim kisom, da se maščoba začne topiti. Nato vzemite polovico rdeče čebule in z njo postrgajte maščobo. Z drgnjenjem nikar ne skoparite, temveč zdrgnite vse koščke na rešetki. Na koncu zmečkajte še nekaj aluminijaste folije, z njo dobro podrgnite površino rešetke ter jo nato sperite. Tako očiščena rešetka bo hitro pripravljena na naslednji piknik.

Za lenuhe

Tisti, ki so po zadnjem pikniku pozabili očistiti žar, bodo to opravilo morali izvesti pred novo peko. Mojstri žara svetujejo, da rešetko ali ploščo položite nad močan plamen, ki bo na rešetke zažgal ostalo maščobo in koščke hrane. Rešetko oziroma ploščo nato previdno snemite z rokavicami in jo ohladite z mrzlo vodo. Dobro jo podrgnite s kovinsko krtačo ter vrnite na ogenj, ko bo pripravljen za peko.

Kako očistiti električni žar

Žar bo potreboval nekaj več nežnosti in previdnosti. Zato vam svetujemo, da ga redno čistite po vsaki uporabi z mešanico kisa in detergenta za ročno pomivanje posode. V kolikor to ne zadostuje, si lahko pomagate tudi s parnim čistilcem. Svetujemo vam, da žar najprej dobro očistite z omenjeno mešanico, nato pa s pomočjo parnega čistilca odstranite še trdovratno umazanijo, ki je ostala po čiščenju.

dreamstime
Električni žar lahko očistite s parnim čistilcem.

Na kaj pazimo pri čiščenju preprostih žarov na oglje

Slovenci smo pri pripravi hrane na žaru pogosto precej tradicionalni in se zavzemamo za pripravo hrane na žaru na oglje. Zaradi ogljika in dodatnih plinov, ki se sproščajo pri izgorevanju maščob, je treba žar redno čistiti. Toksini iz slabo očiščenega žara lahko sicer prodrejo v hrano in resno ter dolgoročno škodujejo našemu zdravju. Rešetko zato po vsaki uporabi očistite. Pri tem vam bo v pomoč krtača ali ščetka iz nerjavnega jekla, a tudi pri tem velja opozorilo. Maščobo poste precej lažje odstranili, če bo žar še nekoliko topel, pri čemer vam bo v odlično pomoč mešanica kisa in detergenta za ročno pomivanje posode. Rešetke prav tako nikar ne polivajte z mrzlo vodo, saj lahko to privede do rjavenja rešetke, zagotovo pa si nihče od nas ne želi hrane, pripravljene na zarjaveli rešetki.

Kombinacija kisa in sode bikarbone

Občasno je žar dobro tudi razstaviti in ga temeljito očistiti. Pri čiščenju lahko uporabite kombinacijo kisa in sode bikarbone. Dve skodelici alkoholnega kisa zmešajte s sodo bikarbono v veliki vrečki za smeti. Rešetko in druge kosa žara položite v vrečko z raztopino in pustite čez noč. Naslednji dan kose žara vzemite iz vrečke, podrgnite po trdovratnih madežih z žično krtačo in sperite z vodo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste