Prav danes, 18. aprila 2024, ljubljanska legendarna picerija Parma praznuje okroglo obletnico - častitljivih 50 let obstoja! S tem je edina picerija na naših tleh (in tleh nekdanje Jugoslavije) s tako dolgo tradicijo. V vsem tem času se pice v Parmi, ki je odprla vrata 1. aprila 1974, niso bistveno spremenile. Še vedno jih pečejo v isti (!) peči, v istih modelih in po enakih recepturah, nad vsem tem pa bdi celo mojstrica, ki je v Parmi delala že od začetka. To pa ni kar tako! Do danes so izboljšali le kakovost sestavin, vključno z moko, ki je zdaj ekološka, in dodali vrsto novih nadevov z duhovitimi imeni. Borovničev sok, legendarni napitek in zaščitni znak Parme, se ob pici pije še dandanes!

Reporter.si
Ko voda pokaže moč: Kaj nas brani pred naslednjo naravno katastrofo?
Debate o prvi piceriji
Glede tega, katera picerija je bila v Ljubljani prva, potekajo neskončne debate in celo manjši prepiri, ki jih lahko na tem mestu zanesljivo razjasnimo, saj o dejstvih neizpodbitno pričajo stari časopisni članki. Prvo pico v Ljubljani se je dalo resda že leta 1973 pojesti v Kora baru na Bavarskem dvoru, ampak to ni bila picerija v pravem smislu, saj so ponujali predvsem marsikaj drugega, tudi specialitete z žara, testenine, pica pa je bila stranski del ponudbe. Parma je bila tako prva prava picerija z 22 ali 24 stoli ob pultu, ki je ponujala izključno pice. Malo za njo (1975 ali 1976) so pice pekli v depandansi gostilne Pod lipo na Borštnikovem trgu in v Konditorju na Čopovi … Vse druge picerije so vzniknile pozneje.