SESTAVINE (za 2 osebi)
- 3 žlice olivnega olja
- 1 strok česna, sesekljan
- ¼ mlade čebule, sesekljane
- 30 ml paradižnikovega koncentrata
- 50 ml smetane za kuhanje
- 1 žlico vodke
- 1 žličko sušenih kosmičev rdeče paprike
- 225 g testenin (školjke ali podobno)
- 1 žlico masla
- 50 g parmezana
- nekaj listov bazilike
- sol in poper po okusu
POSTOPEK
- Česen in čebulo v večji ponvi prepražimo na olivnem olju do mehkega. Dodamo paradižnikov koncentrat in kuhamo, dokler ne postane nekoliko temnejše barve. Dodamo smetano za kuhanje, vodko in počakamo, da nekoliko izpari. Začinimo s kosmiči rdeče paprike, soljo in poprom ter dobro premešamo. Omako odstavimo z ognja.
- Testenine skuhamo ločeno in prihranimo četrtino vode od testenin, preden jih odcedimo. V vodi stopimo maslo in mešamo na zmernem ognju, dokler se ne stopi.
- Testenine in vodo s stopljenim maslom dodamo v omako. Dodamo parmezan in premešamo. Po okusu še solimo in popramo. Potresemo z naribanim parmezanom in baziliko, tik preden postrežemo.