Zanimivosti

Preproste jedi: Fižolov čili

K. K.
2. 12. 2017, 12.01
Deli članek:

Danes je fižol hrana tistih, ki se radi zdravo prehranjujejo. Poleg tega ima to odliko, da ga imamo lahko vedno pri roki. Skuhamo ga vnaprej in imamo v hladilniku na zalogi, ali pa si pomagamo s fižolom v konzervi, ki je zlata rezerva v vsaki dobro založeni shrambi.

Revija Zarja

Fižolov čili

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut
Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 4 žličke oljčnega olja * 1 rdeča čebula * 1 rumena paprika * 1 žlica začimbne mešanice (pripravimo jo sami po navodilu na koncu recepta) * 800 g kuhanega fižola v zrnju (lahko iz konzerve) * 400 g paradižnikovih koščkov (konzerva) * 1,5 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 1 žlica sesekljane temne čokolade * 4 žlice kisle smetane * 4 srednje veliki krompirji.

Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Krompirje temeljito skrtačimo, vsakega narežemo na 8 krhljev. Krhlje namastimo z oljem (2 žlički) in zložimo v enojni plasti na pekač, prekrit s papirjem za peko. V vroči pečici jih pečemo od 30 do 35 minut, da so zlato rjavi in pečeni. Medtem skuhamo čili: preostanek olja segrejemo v kozici, dodamo olupljeno in na grobo sesekljano čebulo ter očiščeno, na kockice narezano papriko. Mešamo in pražimo na šibkem ognju 5 minut. Dodamo začimbno mešanico, odcejen in na cedilu opran fižol ter paradižnikove koščke. Zalijemo z juho. V pokriti kozici kuhamo, da počasi vre od 15 do 20 minut. Kozico odstavimo, v čili pa zamešamo sesekljano temno čokolado, da se razpusti. Čili naložimo v skodelice, na vrh damo žlico kisle smetane. Ponudimo s pečenimi krompirji.

Nasvet: Pikantno začimbno mešanico, ki jo uporabljamo za pripravo čilija, naredimo sami. Zmešamo 2 žlički soli, 2 žlički česna v prahu, 2,5 žličke mlete sladke paprike, 1 žličko kajenskega popra, 1 žličko mletega črnega popra, 1,25 žličke posušenega origana, 1,25 žličke posušenega timijana, 1 žličko čebule v prahu in pol žličke čilijevih kosmičev. Mešanico hranimo v tesno zaprtem kozarcu.