Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Preproste jedi: Fižolov čili


K. K.
2. 12. 2017, 12.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Danes je fižol hrana tistih, ki se radi zdravo prehranjujejo. Poleg tega ima to odliko, da ga imamo lahko vedno pri roki. Skuhamo ga vnaprej in imamo v hladilniku na zalogi, ali pa si pomagamo s fižolom v konzervi, ki je zlata rezerva v vsaki dobro založeni shrambi.

k fizolov cili.jpg
Revija Zarja

Fižolov čili

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut


Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 4 žličke oljčnega olja * 1 rdeča čebula * 1 rumena paprika * 1 žlica začimbne mešanice (pripravimo jo sami po navodilu na koncu recepta) * 800 g kuhanega fižola v zrnju (lahko iz konzerve) * 400 g paradižnikovih koščkov (konzerva) * 1,5 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 1 žlica sesekljane temne čokolade * 4 žlice kisle smetane * 4 srednje veliki krompirji.

Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Krompirje temeljito skrtačimo, vsakega narežemo na 8 krhljev. Krhlje namastimo z oljem (2 žlički) in zložimo v enojni plasti na pekač, prekrit s papirjem za peko. V vroči pečici jih pečemo od 30 do 35 minut, da so zlato rjavi in pečeni. Medtem skuhamo čili: preostanek olja segrejemo v kozici, dodamo olupljeno in na grobo sesekljano čebulo ter očiščeno, na kockice narezano papriko. Mešamo in pražimo na šibkem ognju 5 minut. Dodamo začimbno mešanico, odcejen in na cedilu opran fižol ter paradižnikove koščke. Zalijemo z juho. V pokriti kozici kuhamo, da počasi vre od 15 do 20 minut. Kozico odstavimo, v čili pa zamešamo sesekljano temno čokolado, da se razpusti. Čili naložimo v skodelice, na vrh damo žlico kisle smetane. Ponudimo s pečenimi krompirji.

Nasvet: Pikantno začimbno mešanico, ki jo uporabljamo za pripravo čilija, naredimo sami. Zmešamo 2 žlički soli, 2 žlički česna v prahu, 2,5 žličke mlete sladke paprike, 1 žličko kajenskega popra, 1 žličko mletega črnega popra, 1,25 žličke posušenega origana, 1,25 žličke posušenega timijana, 1 žličko čebule v prahu in pol žličke čilijevih kosmičev. Mešanico hranimo v tesno zaprtem kozarcu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.