A slive teknejo tudi v sladicah, in če drevesa bogato obrodijo, sadeže lahko zamrznemo in v njihovi sladki kislosti uživamo vse do zime.
Majin nasvet
Slive shranjujemo v hladilniku, a nikoli v bližini brokolija, cvetače ali paradižnikov, saj se navzamejo njihovega vonja. Teknejo ne le v sladicah, ampak tudi kot nadev v svinjski pečenki, spremljava divjačini ali perutnini. Pazimo le, da jih ne kuhamo predolgo, saj tako izgubijo okus.
Sočen kolač
Sestavine za 24 kosov:
- 200 g mlačnega mleka (1,5 % maščobe)
- 1 kocka svežega kvasa
- 400 g moke
- 100 g zmehčanega masla
- 80 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 žlička soli
Za nadev:
- 2 kg sliv
- 1 žlička cimeta
- 50 g sladkorja
- 100 g sesekljanih orehov
Priprava:
- Mleko segrejemo do mlačnega in vanj nadrobimo kvas ter dodamo malo sladkorja. Počakamo, da se naredi kvasec. Moko, maslo, preostali sladkor, rumenjak in sol stresemo v skledo.
- K moki prilijemo kvasec in z mešalnikom zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo kepo, jo potresemo z malo moke, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pol ure pustimo vzhajati na toplem.
- Slive umijemo in jim odstranimo koščice. Testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo v velikosti pekača. Položimo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, testo pa z vilicami večkrat prebodemo. Nanj razporedimo slive.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj.
- Za nadev zmešamo cimet s sladkorjem in karameliziramo, dodamo orehe in mešanico prelijemo prek sliv. Pečemo 20 minut.
Obrnjen kolač
Sestavine za pekač premera 24 cm:
- 250 g zmehčanega masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 6 do 8 sliv brez koščic
- 6 jajc
- 1 ščepec soli
- 100 g temne čokolade
- 225 g sladkorja
- 150 g moke
- 1 zavoj pecilnega praška
- 2 žlički kakava
- 400 g mletih orehov ali mandljev
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 stopinj. Segrejemo 100 g masla in rjavi sladkor, da dobimo gladko kremo.
- Masleno kremo vlijemo v pekač, da je dno povsem prekrito, in nanj razporedimo polovičke sliv.
- Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg s ščepcem soli in postavimo na hladno. Medtem stopimo čokolado nad parno kopeljo in preostalo maslo kremasto stepemo s sladkorjem in rumenjaki. Čokolado zmešamo z jajčno masleno maso.
- Moko zmešamo s pecilnim praškom, kakavom in mletimi orehi in dodamo čokoladno-jajčno maso.
- Previdno vmešamo sneg in maso zlijemo na slive. Pečemo 45 minut, in šele ko je pečen kolač popolnoma ohlajen, ga zvrnemo iz modela.
Sladoled s slivovim kompotom
Sestavine za sladoled:
- 100 g sesekljanih orehov
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 1 ščepec soli
- 4 žlice vaniljinega sladkorja
- 100 g sirčka maskarpone
- 150 g jogurta (1,5 % maščobe)
- 2 žlici cimeta
Za slivov kompot:
- 500 g sliv
- 70 ml rdečega vina
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička škroba
Priprava:
- Sesekljane orehe karameliziramo s sladkorjem in jih stresemo na papir za peko, da se ohladijo.
- Ločimo rumenjake od beljakov in slednje stepemo s soljo v čvrst sneg. Rumenjake stepemo z vaniljinim sladkorjem. Maskarpone zmešamo z jogurtom in cimetom.
- Sladko rumenjakovo maso dodamo jogurtovi masi in nazadnje vmešamo še sneg. Maso vlijemo v strojček za sladoled za 20 minut.
- Orehov krokant na grobo zrežemo in ga zadnjih pet minut dodamo sladoledu.
- Sladoled zamrznemo za vsaj dve uri. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Slive izkoščičimo in polovičke stresemo v nepregoren model. Potresemo jih s sladkorjem in cimetom in pečemo 15 minut v pečici.
- Tekočino prestrežemo in ji dodamo vino ter zavremo. Dodamo škrob, ki smo ga zmešali z malo vode, in še enkrat prevremo. Mešamo, da se rahlo zgosti, in potem dodamo še slive.
- Ko se kompot ohladi, ga postrežemo s sladoledom.
Slivovi cmoki
Sestavine za 4 osebe:
- 800 g krompirja
- 240 g moke
- 1 jajce
- 40 g masla
- 12 sliv
- 40 g drobtin
- 40 g mletih orehov
- 2 žlici sladkorja
- 1,5 žličke cimeta
In še:
- 1 lonček kisle smetane
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici mleka (1,5 % maščobe)
Priprava:
- Krompir olupimo, narežemo na kose in skuhamo. Ko se ohladi, ga pretlačimo in zmešamo z moko. Dodamo jajce in 40 g masla, dobro pregnetemo.
- Slive izkoščičimo. V loncu zavremo vodo.
- Z žlico odmerimo krompirjevo testo, na sredino položimo slivo in oblikujemo cmok. Ponavljamo, da naredimo 12 cmokov.
- Cmoke položimo v rahlo vrelo vodo. Ko splavajo na površje, so kuhani.
- V ponvi medtem segrejemo maslo in na njem popražimo drobtine in orehe, na koncu dodamo sladkor in cimet.
- Kuhane cmoke povaljamo v mešanici drobtin in jih ponudimo z mešanico kisle smetane, sladkorja in mleka.