Zanimivosti

Najslajše slive

J.G., Maja
5. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Najboljše so ravno prav čvrste in sladke, utrgane z domačega drevesa.

A slive teknejo tudi v sladicah, in če drevesa bogato obrodijo, sadeže lahko zamrznemo in v njihovi sladki kislosti uživamo vse do zime.

Majin nasvet

Slive shranjujemo v hladilniku, a nikoli v bližini brokolija, cvetače ali paradižnikov, saj se navzamejo njihovega vonja. Teknejo ne le v sladicah, ampak tudi kot nadev v svinjski pečenki, spremljava divjačini ali perutnini. Pazimo le, da jih ne kuhamo predolgo, saj tako izgubijo okus.

Sočen kolač

Sestavine za 24 kosov:

  • 200 g mlačnega mleka (1,5 % maščobe)
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 400 g moke
  • 100 g zmehčanega masla
  • 80 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička soli

Za nadev:

  • 2 kg sliv
  • 1 žlička cimeta
  • 50 g sladkorja
  • 100 g sesekljanih orehov

Priprava:

  1. Mleko segrejemo do mlačnega in vanj nadrobimo kvas ter dodamo malo sladkorja. Počakamo, da se naredi kvasec. Moko, maslo, preostali sladkor, rumenjak in sol stresemo v skledo.
  2. K moki prilijemo kvasec in z mešalnikom zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo kepo, jo potresemo z malo moke, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pol ure pustimo vzhajati na toplem.
  3. Slive umijemo in jim odstranimo koščice. Testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo v velikosti pekača. Položimo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, testo pa z vilicami večkrat prebodemo. Nanj razporedimo slive.
  4. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  5. Za nadev zmešamo cimet s sladkorjem in karameliziramo, dodamo orehe in mešanico prelijemo prek sliv. Pečemo 20 minut.

Obrnjen kolač

Sestavine za pekač premera 24 cm:

  • 250 g zmehčanega masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 6 do 8 sliv brez koščic
  • 6 jajc
  • 1 ščepec soli
  • 100 g temne čokolade
  • 225 g sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 zavoj pecilnega praška
  • 2 žlički kakava
  • 400 g mletih orehov ali mandljev

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Segrejemo 100 g masla in rjavi sladkor, da dobimo gladko kremo.
  2. Masleno kremo vlijemo v pekač, da je dno povsem prekrito, in nanj razporedimo polovičke sliv.
  3. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg s ščepcem soli in postavimo na hladno. Medtem stopimo čokolado nad parno kopeljo in preostalo maslo kremasto stepemo s sladkorjem in rumenjaki. Čokolado zmešamo z jajčno masleno maso.
  4. Moko zmešamo s pecilnim praškom, kakavom in mletimi orehi in dodamo čokoladno-jajčno maso.
  5. Previdno vmešamo sneg in maso zlijemo na slive. Pečemo 45 minut, in šele ko je pečen kolač popolnoma ohlajen, ga zvrnemo iz modela.

Sladoled s slivovim kompotom

Sestavine za sladoled:

  • 100 g sesekljanih orehov
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 ščepec soli
  • 4 žlice vaniljinega sladkorja
  • 100 g sirčka maskarpone
  • 150 g jogurta (1,5 % maščobe)
  • 2 žlici cimeta

Za slivov kompot:

  • 500 g sliv
  • 70 ml rdečega vina
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička škroba

Priprava:

  1. Sesekljane orehe karameliziramo s sladkorjem in jih stresemo na papir za peko, da se ohladijo.
  2. Ločimo rumenjake od beljakov in slednje stepemo s soljo v čvrst sneg. Rumenjake stepemo z vaniljinim sladkorjem. Maskarpone zmešamo z jogurtom in cimetom.
  3. Sladko rumenjakovo maso dodamo jogurtovi masi in nazadnje vmešamo še sneg. Maso vlijemo v strojček za sladoled za 20 minut.
  4. Orehov krokant na grobo zrežemo in ga zadnjih pet minut dodamo sladoledu.
  5. Sladoled zamrznemo za vsaj dve uri. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  6. Slive izkoščičimo in polovičke stresemo v nepregoren model. Potresemo jih s sladkorjem in cimetom in pečemo 15 minut v pečici.
  7. Tekočino prestrežemo in ji dodamo vino ter zavremo. Dodamo škrob, ki smo ga zmešali z malo vode, in še enkrat prevremo. Mešamo, da se rahlo zgosti, in potem dodamo še slive.
  8. Ko se kompot ohladi, ga postrežemo s sladoledom.

Slivovi cmoki

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g krompirja
  • 240 g moke
  • 1 jajce
  • 40 g masla
  • 12 sliv
  • 40 g drobtin
  • 40 g mletih orehov
  • 2 žlici sladkorja
  • 1,5 žličke cimeta

In še:

  • 1 lonček kisle smetane
  • 2 žlički sladkorja
  • 2 žlici mleka (1,5 % maščobe)

Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na kose in skuhamo. Ko se ohladi, ga pretlačimo in zmešamo z moko. Dodamo jajce in 40 g masla, dobro pregnetemo.
  2. Slive izkoščičimo. V loncu zavremo vodo.
  3. Z žlico odmerimo krompirjevo testo, na sredino položimo slivo in oblikujemo cmok. Ponavljamo, da naredimo 12 cmokov.
  4. Cmoke položimo v rahlo vrelo vodo. Ko splavajo na površje, so kuhani.
  5. V ponvi medtem segrejemo maslo in na njem popražimo drobtine in orehe, na koncu dodamo sladkor in cimet.
  6. Kuhane cmoke povaljamo v mešanici drobtin in jih ponudimo z mešanico kisle smetane, sladkorja in mleka.

Estrada

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

damjan murko 1
Pogumni načrti

Bo Damjan Murko nastopil v Stožicah?

Zanimivosti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?