Domislica je obnorela svet, sklede smutija pa so postale lepotice dolgih zajtrkov, ki si jih lahko vsak naredi po svojem okusu.
Skleda smutija je med drugim postala uspešnica zato, ker je fantastično videti iz ptičje perspektive. »Dobro se obnese na kvadratnem formatu – je torej zelo Instagramu prijazna. Poleg tega pa je nadgraditev že dolgo prisotne mode smutijev kot najslastnejših predstavnikov iz regimenta zdrave prehrane. Ne nazadnje pa je smuti v skledi zares okusna in hranljiva jed,« pravi Zulejka Javeršek, avtorica kuharskega bloga Uglašena kuhinja, kuharske knjige Vse leto in navdušenka nas skledami smutija. Takšna skleda se ji je sicer že na prvi pogled zdela zelo privlačna, a po nepotrebnem zapletena. Ko pa jo je vendarle poskusila pripraviti, se je spraševala, zakaj ni tega storila že veliko prej. »Morate poskusiti!«
Gladki smuti z dodatki
V skledi gladek smuti združimo z dodatki (najbolje presnimi). Sogovornica v ta namen najraje izbere kaleče ajdo, črni sezam, sončnice in občasno presne piškote, ki jim doda sadje. Obrazloži, da so klasični smutiji idealen zajtrk, kadar se nam mudi. »Skleda smutija pa je za tista jutra, ko imamo čas in zajtrk pojemo za mizo. Vanjo moramo vključiti bolj gost smuti od tistega v kozarcu, da dodatki ne potonejo,« priporoča. Najzabavneje je, da si skledo pri mizi lahko vsak sam obloži s tistim, kar mu je najbolj všeč. Je pa taka skleda gotovo bolj pisana, če vanjo dodamo sadje. In kakšno rožico, kakopak, pravi Zulejka, ki bralcem razkriva recept za svojo različico sklede smutija.
Skleda smutija za začetnike
- 4 zrele banane
- 100 ml rastlinskega mleka ali soka
- sok 1 pomaranče
- 150 g svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev
- 1 žlica grahovega proteinskega praška
- 40 g ovsenih kosmičev
Posip:
narezano sveže sadje: na primer 1 breskev, nekaj češenj, nekaj jagod, malo borovnic, kaleča ajda, kaleč črni sezam, kaleča sončnična semena (in še kakšen presni piškotek ali nekaj ščepcev najljubše granole), sveži lističi mete, melise, užitne cvetlice (kapucinke, marjetice, boreč, cvetni listi ognjiča ali čajne vrtnice ...)
Vse sestavine za smuti gladko zmeljemo, nalijemo v sklede in okrasimo z izbranimi posipi.