Prigode z dvora

Kralj Karel III. ni poslušal Camille in je naredil po svoje

D.K.
9. 8. 2024, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2024, 09.28
Deli članek:

Čeprav se v javnosti pojavljajo govorice, da na britanskem dvoru "nosi hlače" kraljica, ki narekuje kralju kaj lahko in česa ne, pa kot kaže, Karel III. kdaj naredi kaj tudi proti njeni volji.

Profimedia
Kraljica Camilla

Kralj Karel III. je letos odkrito razkril, da je bil zdravljen zaradi povečane prostate in diagnoze raka, kar je bil trenutek brez primere glede razkritja zdravstvenih stanj člana kraljeve družine. Vendar pa je bila 77-letna kraljica Camilla sprva proti temu, da bi njen mož te informacije delil z javnostjo.

Kmalu po tem, ko je bil 75-letni britanski kralj januarja podvržen posegu zaradi benigne bolezni prostate, je 5. februarja objavil, da so mu diagnosticirali raka. Buckinghamska palača podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju ni razkrila, javili so le, da ne gre za raka prostate. Robert Jobson, avtor lanske knjige o kralju, je za The Independent povedal, da kraljica Camilla  sprva ni podpirala te odločitve. "Kraljica Camilla je bila sprva proti razkritju njegovega stanja, vendar je kralj ni upošteval, saj je menil, da je to priložnost, da prevzame vodilno vlogo in s tem spodbudi moške, ki doživljajo podobne simptome, naj pravočasno poiščejo zdravniško pomoč," je dejal Jobson.

Kljub pomanjkanju podrobnosti je kraljeva objava povzročila znatno povečanje spletnih iskanj, povezanih s povečano prostato, na spletni strani Nacionalne zdravstvene službe. "Spletna stran NHS England o benignem povečanju prostate je imela več kot 26.000 obiskov v 48 urah po objavi, v primerjavi z dnevnim povprečjem le 1.400," je dejal Jobson.

Profimedia
Karel III., ki je septembra 2022 na prestolu nasledil svojo mater Elizabeto II., je bil uradno okronan 6. maja lani.

Jobson je poudaril, da je kraljevo odločitev, da odkrito spregovori o svojih zdravstvenih težavah, morda spodbudilo lažne zgodbe, ki so se pogosto širile, ko sta bila njegova pokojna starša, kraljica Elizabeta in princ Philip, deležna zdravniške oskrbe.

"Zaradi tega je bil pohvaljen, komentatorji pa so dejali, da je uvedel novo dobo transparentnosti glede zdravstvenih zadev in kraljeve družine," je dejal Jobson.

To pa ni bil edini zdravstveni pretres kraljeve družine v zadnjem letu, saj so raka potrdili tudi pri princesi Kate. Kraljeva snaha, Kate Middleton, je 22. marca v video objavi razkrila svojo lastno diagnozo raka. Vir je pred tem za People povedal, da je 42-letna Kate verjetno našla "neko tolažbo in pomiritev" v tem, koliko "sočutja in razumevanja" je prejel njen tast, ko je mesec dni prej oznanil svoje stanje.

Dvojni udarec zaradi bolezni pri dveh kraljevih članih je vodil v to, da je bilo vse manj članov kraljeve družine, ki so lahko opravljali kraljeve dolžnosti. Med drugim se je tudi prestolonaslednik, princ William za nekaj časa umaknil, da je pomagal skrbeti za svojo ženo in družino. Številne aktivnosti je nato prevzela 76-letna kraljica Camilla, pomagali pa sta še Karlova sestra princesa Anne in njegov najmlajši brat princ Edward.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste