Vaša zgodba: Najboljši cviček iz Kartuzije Pleterje


Društvo vinogradnikov Šentjernej je v soboto, 13. marca, organiziralo družabno srečanje vinogradnikov šentjernejskega vinorodnega okoliša, na katerem so bila podeljena odličja dobro ocenjenim vinom letnika 2009. Strokovno ocenjevanje vin je bilo izvedeno predhodno v ponedeljek, 8. marca, v prostorih Osnovne šole Šentjernej. Vina so ocenjevale tri komisije pod vodstvom univ. dipl. ing. Katarine Merlin, univ. dipl. ing. Jerneja Martinčiča ter Gregorja Štembergerja. Vinogradniki so na pokušino oddali 324 vzorcev vina, od tega 140 vzorcev cvička in 184 vzorcev ostalih vin.
Najboljši ocenjeni cviček so prinesli iz kleti Kartuzije Pleterje, z oceno 16,23 točke, ki je prijel veliko zlato medaljo, pokal turističnega društva Šentjernej ter lento za kralja cvička občine Šentjernej. Drugi najboljši cviček, pa je bil iz kleti kmetije Martinčič iz Šmalčje vasi.
Med ostalimi vini velja omeniti predvsem tri pridelovalce, ki so prejeli velike zlate medalje:
Kartuzija Pleterje: Traminec – suhi jagodni izbor letnik 2007; Chardonnay – Ledeno vino, letnik 2007 in Chardonnay – Suhi jagodni izbor, letnik 2003;
Darja Štemberger: Laški Rizling, Jagodni izbor, letnik 2007;
ter Martinčič d.o.o.: Laški Rizling, Jagodni izbor letnik 2006.
Najvišjo oceno ocenjevanja je prejel Pleterski Chardonnay – suhi jagodni izbor, letnik 2003 – in sicer 19,43 točke. To je bil tudi šampion ocenjevanja.
Družabno srečanje vinogradnikov je v prostorih gostilne Jernejev hram v Šentjerneju tako zaključilo in kakovosti primerno nagradilo lanski vinski letnik. Odličja je podelil predsednik društva vinogradnikov Šentjernej g. Stane Grubar.
Za slovesno vzdušje je poskrbel vinogradniški oktet iz Šentjerneja, predstavila pa se je tudi kandidatka za Cvičkovo princeso Ines Medved. Druženje se je v prešernem vzdušju in ob vinogradniški malici nadaljevalo pozno v noč.
za DV Šentjernej
Matej Rešetič
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se