Najboljše salame, kruh in vina v Škocjanu



Minuli konec tedna je bilo zelo pestro v gostilni Luzar, saj je potekala 5. škocjanska salamijada, 2. razstava in ocenjevanje kruha, priznanja pa so podelili tudi najboljšim vinogradnikom. Seveda ni manjkalo dobrega kruha, salam in vin, ki so jih številni obiskovalci z veseljem okušali.
Zmagovalec 5. škocjanske salamijade, na katero je prispelo 49 vzorcev salam, je postal Aleksander Durič iz Šmarjeških Toplic, sledita mu Milan Daničič iz Kompolj ter Janja Lenart iz Tomažje vasi. Poleg Duriča in Lenartove so se v finale slovenskih salamijad, ki bo v Trebnjem, uvrstili še Ivan Simončič iz Gorice pri Leskovcu, Irena Ponikvar iz Gradišča pri Šentjerneju in Janez Lenart iz Tomažje vasi – Daničič in Milan Janežič sta do finala prišla že v prejšnjih salamijadah. Predsednik ocenjevalne komisije je bil Peter Selak. Kot pravi Milan Janežič, so salame iz leta v leto bolj kvalitetne, k čemur prispevajo tudi salamijade.
Na 2. ocenjevanje in razstavo kruha, ki ga je organiziralo Društvo podeželskih žena Škocjan s predsednico Jožico Mehak na čelu, je prispelo 30 vzorcev štirih vrst kruha. Kot je povedala Martina Kralj, vodja strokovne komisije pri ocenjevanju kruha, so vsi kruhi res izredno dobri. Najboljši pšenični kruh je spekla Milena Smrekar (2. Lojzka Gorenc, 3. Marija Kirar), najboljši pšenični črni kruh je prinesla Stanka Žagar (2. Jožica Cvelbar), najboljšega mešanega je naredila Marica Blatnik (2. Janez Turk, 3. Nežka Dulc), pri posebnih vrstah kruha pa se je najbolje odrezala Jožica Lindič s čebulnim kruhom (2. Fanika Matko, 3. Fanika Tomažin).
Da so tudi vina lanskega letnika zelo kvalitetna, je zatrdil predsednik vinogradniškega društva Franci Matko. V ocenjevanje je prispelo rekordnih 207 vzorcev in komisija s Samom Hudoklinom na čelu ni imela lahkega dela. Najboljše ocenjeno vino (18,70) je bil savignon ledena trgatev, letnik 2008 vinogradnika Francija Peršeta iz Zbur, ki je pridelal tudi najboljši savignon – jagodni izbor in renski rizling – polsuho. Najboljšo žametno črnino je pridelal Vinko Bobič (16,28), sledijo Franc Butara, Janez Vide in Jože Jurečič – vsi z oceno 16,24; najboljše deželno rdeče je uspelo Jožetu Jurečiču (16,56), modra frankinja Dragu Kozincu (18,10), deželno belo Jožetu Krncu (16,84), laški rizling – suho Franciju Smrekarju (17,26), Franci Matko je pridelal najboljši beli pinot – suho (17,72) in rumeni muškat – polsuho (18,02). Pri cvičku se je znova najbolje odrezal Marjan Oberč (16,18), kot že leta 2007. 2. in 3. mesto pri cvičku sta dosegla Robi Zgonc in Andrej Gazvoda z isto oceno (16,16), sledijo pa Drago Kozinc (16,14), Franci Matko (16,14) idr.
Zbrane v gostilni Luzar je pozdravil škocjanski župan Anton Zupet, večer pa je prijetno povezovala Lea Marija Colarič.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se