© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Šalovcih vse v znamenju zelja


vestnik
Damjana Nemeš
14. 10. 2018, 19.04
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Turistično društvo Dišeči volčin iz Šalovec je ponovno pripravilo kulinarično prireditev Kapüstni den, ki je potekala v središču vasi Šalovci. Tudi tokrat so jo zaznamovale jedi iz zelja, še posebej je dišalo iz loncev po »segedinu«.

267dc9a4cd142e63b3703638404c3879.jpeg
Damjana Nemeš
Zmagovalna ekipa v kuhanju segedina.

Posamezne ekipe – bilo jih je deset – so se namreč tudi letos pomerile v tekmovanju vkuhanju jedi iz zelja, tokrat so pripravljali segedin. Iz loncev je začelo dišati že predpoldnevom, tekmovanje z ocenjevanjem pa se je zaključilo v poznih popoldanskih urah.Štiričlanska komisija je po pokušanju ocenila, da je najboljši segedin letos pripravila ekipa izDomanjševec.


2f5d5cc6d6429bc9dfd74772a4ae7026.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

Poleg tekmovanja v kuhanju je potekalo tudi ocenjevanje maskote. Že vseh šestnajst let, odkarprireditev Kapüstni den poteka, se namreč ekipe preizkušajo tudi v ustvarjalnosti, tako smovsako leto priča izvirnim maskotam, ki večinoma nastanejo iz jesenskih plodov in vrtnin.

9766034d2057b0290a7ed063dca9a97a.jpeg
Damjana Nemeš
Zmagovalno maskoto je pripravila ekipa iz Šalovcev.

13eccbc4aca27de38590230c472ea6b9.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

Komisija, ki je bila zadolžena za ocenjevanje maskot, se je odločila, da so bili letos pri temnajbolj izvirni člani domače ekipe iz Šalovec, ki so pripravili gospodično iz zelja.Ker pa je prireditev, kot že njeno ime pove, zaznamovana z zeljem, seveda ni manjkaloštevilnih okusnih jedi iz te vrtnine, ki so bile obiskovalcemna voljo za pokušino, pripravile paso jih gospodinje iz Občine Šalovci in povabljene ekipe.

d26c399f27a397ccea96f33e79c3fb35.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

c60e5c2c1866c280669ab8575e2ca350.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

Že nekaj let zapored organizatorji, poleg ohranjanja jedi iz zelja, skrbijo tudi za ohranjanjeobičajev, in sicer s prikazom ribanja in tlačenja zelja na tradicionalen način, za kar so tudiletos poskrbeli člani Kulturno-umetniškega društva Budinci. Seveda tudi letos ni manjkalsejem domačih izdelkov in obrti, kjer so lahko številni obiskovalci izbirali med medenjaki,cvetličnimi nasadi, čevlji, metlami ter drugimi izdelki in pridelki.Ob začetku prireditve pa so s proslavo namenu predali tudi nov turistično-prireditveni prostorVolčin, ki je bil dokončan v prvi fazi.

a741a380bbc26e0f9245c46056fa8828.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

29aa44c2d1d1e56e4e257cf72db65f55.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

acd95d4895187f56271ee9506eaa0ba4.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

88c764ba4604d94d7b5774aa36a4ab41.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

dbca74d47a247bb257a2f3d8c15aa41b.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

0d2f8422a0681a542d9c6a8274d61d8e.jpeg
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih. 

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.