© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V pustnih dneh bodo ocvrli več kot pol milijona krofov


tednik
Estera Korošec
18. 2. 2023, 22.06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pustno kulinariko že tradicionalno zaznamujejo krofi. Njihova proizvodnja se v tem času zelo poveča. Po njih diši na stojnicah, v trgovinah, pekarnah in domačih kuhinjah. Gospodinje med seboj kar tekmujejo, katera bo spekla najlepše in najokusnejše krofe.

1676560160_cg_pustni_krofi_2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Vrsto let so najboljše krofe izbirale različne komisije. Med najbolj znanimi je bilo ocenjevanje krofov v domeni Društva podeželskih žena občine Markovci, ki pa ga letos, po skoraj dvajsetih letih, več ne bo. Ohranili pa so ga v okviru prireditve Dobrote slovenskih kmetij.

Črešnikovi domači krofi izpod rok domače gospodinje

Turistična kmetija Črešnik je na omenjenem tekmovanju za svoje krofe osvojila kar pet zlatih priznanj, na kar so zelo ponosni. Krofe pečejo samo v času pusta in jih vsak dan ponujajo tudi na svoji stojnici v centru mesta. Po besedah Suzane Črešnik, ki je zadolžena za peko, so proizvodnjo krofov začeli pred šestimi leti. Dnevno jih ocvrejo med 500 in 1.000. Črešnikova se je peke naučila že od svoje babice, ki je bila kuharica. »Naši krofi so vsak dan sveži, saj jih pečemo sproti. Proizvodnjo prilagajmo glede na povpraševanje, stremimo namreč k temu, da čim manj izdelkov zavržemo. Za dober ptujski krof je treba imeti kakovostne sestavine, sama dodam še sok limone in pomaranče. Zelo pomembno je tudi, kakšno marmelado izberemo,« je dejala Črešnikova, ki bo vse do pustnega torka v kuhinji preživela večino dneva.

V Ptujskih pekarnah jih cvrejo od jutra do večera

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.