V družbi prehrambnih velikanov tudi družina Metličar
Testenine iz črne soje pekarne družine Metličar iz Zgornjih Jablan so se lani znašle v soju medijskih luči in pozornosti javnosti zaradi sodelovanja v projektu Štartaj Slovenija, letošnji naslov za najbolj inovativno živilo leta 2024 v kategoriji Inštituta za nutricionistko pa je potrdil še njihovo kakovost, edinstvenost.

Naziv jih je zelo presenetil, priznava Janja Metličar, predvsem zaradi konkurence in na drugi strani majhnosti njihove pekarne. »Ostali prejemniki priznanj so v večini velika prehrambna podjetja s svojimi razvojnimi oddelki, nato pa smo mi – družinska pekarna, ki je prva naredila testenine iz stročnic, in to iz ohranitvene sorte črne soje.«
V kategoriji testenin se je za naziv inovativnega živila potegovalo 12 izdelkov, komisija pa je izbrala testenine Kmečke pekarne. Zakaj? »Sušene testenine Poljka so narejene iz črne soje in pšeničnega durum zdroba. Na voljo pa je tudi različica jajčnih testenin. Črna soja je ohranjevalna sorta, tradicionalno gojena na Dravskem polju že več kot 100 let. Gre za visokobeljakovinsko stročnico, zato tudi testenine iz črne soje odlikuje višja vsebnost beljakovin v primerjavi z običajnimi testeninami. Trajnost izdelkov se odraža v lokalni pridelavi črne soje ter vključevanju stročnic v živilo,« se glasi pojasnilo komisije.
Naziv inovativnega živila je torej dodatna potrditev, da so Metličarjeve punce izumile ali dognale izreden izdelek.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se