© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kmetijsko svetovanje

Uvajanje šparglja na kmetije


dolenjski-list
Mateja Strgulec, KGZS – Zavod Novo mesto
3. 5. 2008, 10.00
Posodobljeno
10:20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Špargelj (Asparagus officinalis L.), imenovan tudi asparagus, beluš, smrečica ali kako drugače, je v svetu znan že več kot 4000 let. Informacije o pridelavi pri nas segajo v čas pred 1. svetovno vojno, ko so v okolici Ljubljane pridelovali šparglje za dunajski dvor, na območju Posavja pa za bogate Zagrebčane.

Po 2. svetovni vojni je kot hrana za bogate izginil tako iz nasadov kot iz trgovin. V 80. letih so začeli z oživljanjem pridelave v Istri s prirejanjem dnevov špargljev. Ugotovili so, da je pridelava šparglja lahko za kmetije uspešna že na površini 10 arov, kar daje v tretjem letu rasti dnevni pridelek 5 do 10 kg.

Manjši pridelovalci se povezujejo v okviru Združenja pridelovalcev špargljev Slovenije, s sedežem v Kopru. Z aktivnim delom so dosegli, da je domači špargelj postal prepoznaven, čeprav je bila ta kultura pred desetletjem pri nas skoraj neznana.

Zgodaj spomladi od marca do junija, ko izbira vrtnin še ni tako pestra, se nam ponuja ta zdravilna delikatesa, ki jo cenijo sladokusci. Je zelnata trajnica, ki uspeva na istem mestu tudi več kot 20 let. Uživamo mlade poganjke.

Če pred odganjanjem poganjkov nad rastlino nasujemo zemljo v grebene, spomladi iz njih pobiramo obeljene šparglje, če pa jih pustimo rasti na svetlobi, se obarvajo zeleno ali vijolično. Pobiramo jih, ko so visoki 20 do 30 cm.

Špargelj sadimo spomladi od aprila do junija, odvisno od kakovosti sadik. S pripravo na sajenje pa je treba začeti že leto pred sajenjem z izborom ustrezne parcele.

Primernejša so lažja tla, ki se spomladi hitro ogrejejo, vendar ne smejo vsebovati kamenja, ki bi onemogočal rast ravnim poganjkom. Nivo podtalnice mora biti vse leto pod 1 m globine. V primeru nepropustnih plasti v talnem profilu pa je potrebno rahljanje do globine 90 cm. Uničiti je treba tudi trajne koreninske plevele.

Predhodne kulture ne smejo biti gomoljnice, korenovke ali detelje, pač pa žita ali celo sadno drevje. Sadike je treba naročiti pravočasno, da zagotovimo dobro kakovost.

Na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine je trenutno špargljišč manj kot prstov na roki. Obdobje od sredine marca do konca maja je sezona uživanja špargljev. V tem obdobju potekajo tudi prireditve, ki popularizirajo uporabo te delikatese v sodobni kuhinji.

Za uspešno degustacijo je priporočeno, da se odpeljete do najbližjega pridelovalca in jih kupite kar na njivi. Svežina je namreč za kakovost šparglja najpomembnejša.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.