© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako pripraviti univerzalno testo za krhke piškote?


Vera Simončič, Majin božič
7. 12. 2018, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Praznična peka. Za vas smo pripravili recept za univerzalno testo za krhke piškote.

masleni-piskoti.jpeg
Revija Maja
Masleni piškoti

Univerzalno testo za krhke piškote
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
ščep vanilje v prahu ali 1 vaniljin sladkor
ščepec soli

Na delovno površino na kupček presejte moko, sladkor v prahu, vaniljo in sol. V sredini naredite jamico in vanjo dajte rumenjaka. Okoli kupčka razporedite na kocke narezano maslo. Vse skupaj na hitro zgnetite v gladko in mehko testo.

Testo zavijte v prozorno folijo in za najmanj eno uro postavite v hladilnik. Nato ga na pomokani delovni površini ali med plastema prozorne folije razvaljajte približno 3 mm debelo.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Pekače obložite s papirjem za peko.

Iz testa z modelčki izrežite piškote in jih položite na pekač. V ogreti pečici jih pecite od 8 do 12 minut. Piškoti so pečeni, ko začnejo rahlo spreminjati barvo. Zato jih med peko večkrat preverite.

Piškote iz pekača prestavite na rešetko in popolnoma ohladite.

Čokoladni piškoti: Dve žlici moke nadomestite z dvema žlicama kakava v prahu. Ohlajene piškote pomočite v stopljeno čokolado.

Piškoti z oreščki: Do 100 g moke zamenjajte z mletimi oreščki (orehi, lešniki, mandlji, kokos …). Pomočite jih v stopljeno čokolado in posujte s sesekljanimi oreščki ali kokosom.

Limonini/pomarančni piškoti: V testo zamešajte žličko naribane limonine/pomarančne lupinice in en rumenjak nadomestite z žlico limoninega/pomarančnega soka. Piškote lahko še premažete z limonino glazuro (sladkor v prahu zmešajte z malce limoninega soka v gosto zmes) in okrasite s trakovi kandirane limonine lupinice.

Piškote lahko tudi lepite po dva skupaj s čokoladnim ali marmeladnim nadevom ali pa jih okrasite z limonino ali kraljevo glazuro.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.