Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Okus kitajske in japonske hrane v Celju


novi-tednik
Eva Rudman
22. 10. 2023, 07.00
Posodobljeno
23. 10. 2023 · 07:07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsak, ki v Celju živi dlje časa, lahko pod črto pove, da se kulinarična ponudba, z razliko nekaj »zimzelenih« ponudnikov, razmeroma hitro spreminja. V zadnjih letih se je tudi raznovrstnost kulinarične ponudbe v knežjem mestu povečala. Na voljo so balkanska, kitajska, vietnamska, azijska kuhinja in nekatere druge. Predstavljamo zgodbo restavracije Tao na Hudinji.

1697798363_img_1159.jpg
Arhiv NTRC

Priložnost za posel je v razmeroma skopi celjski ponudbi pred štirimi leti videl tudi Zhan Xialei. V Slovenijo se je še pred koncem osnovne šole preselil s starši, ki so kitajsko hrano ponujali v Ljubljani. V Sloveniji je končal šolanje, se naučil slovensko in se kulinarično dodatno izobrazil. Zaposlil se je v restavraciji svojih staršev. Po poroki in pri dveh otrocih je ugotovil, da je tempo dela prehud. Restavracijo v Ljubljani so z družino zaprli in začeli iskati drugo delo. »Otroka sta rasla, z ženo sva se še dodatno kuharsko izobrazila, tudi glede priprave sušija, nato sva kmalu ugotovila, da je kuha tisto, kar najbolj obvladava. Več rodov se s tem ukvarja in odločila sva se, da se bova podala na to pot.« Pri iskanju primernega mesta sta ugotovila, da se morajo Celjani po suši peljati v Ljubljano ali Maribor.

Ponedeljek je čas za štruklje

Ker ima Zhan Xialei dva otroka in ker kot gostinec dela vsak dan 14 ur ter je hkrati prepričan, da je v življenju ravnovesje zelo pomembno, se je z ženo odločil, da bo restavracija Tao ob ponedeljkih zaprta. »Ljudje se čudijo, stranke sprašujejo, kako si to lahko privoščimo. Delo ni vse!« Tako ponedeljke Zhan preživlja z družino, po njihovo najljubšo slovensko hrano – štruklje – se še vedno odpeljejo v Ljubljano, sicer pa globoko cenijo ponudbo v Starem piskru v Celju. Radi zaidejo tudi v Picikato.

FOTO: Andraž Purg

Več v aktualni številki Novega tednika


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.