© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sočne in osvežilne sladice brez pečenja (recepti)


dolenjski-list
M. K.; Svet24 Foto: arhiv in Dramstime
3. 9. 2022, 18.00
Posodobljeno
04. 09. 2022 · 11:39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_sladice__0_.jpg
Pina colada
_sladice__2_.jpg
Limonina skutna torta
_sladice__3_.jpg
Oreo tiramisu
_sladice__6_.jpg
Lešnikove kroglice
_sladice__1_.jpg
Kavna krema
_sladice__8_.jpg
Čokoladne mentolove kocke
_sladice__5_.jpg
Čokoladna salama
_sladice__4_.jpg
Kinder bueno

Poleti nihče ne mara stati v kuhinji za vročim štedilnikom, še manj za vročo pečico, a vsi imamo radi kaj sladkega, sočnega in povrhu še osvežilnega.

Torta pina colada 

Sestavine za podlago: 150 g piškotov, 40 g kokosove moke, 80 g masla

Sestavine za nadev: 500 g ananasa v kompotu, 200 g sladkorja, 30 ml likerja malibu, 650 g sirnega namaza, 30 g moke, 4 jajca, 120 ml kokosovega mleka, 1 vaniljev sladkor

Priprava: V kozici raztopimo maslo in vanj vsujemo piškote ter kokosovo moko. Dobro pregnetemo in maso razporedimo po dnu tortnega modela s premerom 26 centimetrov. Postavimo v hladilnik. Medtem ananas narežemo na kocke, dolijemo nekaj sirupa iz kompota, dodamo malibu in segrevamo do vretja. Vremo deset minut, nato odcedimo. Z električnim mešalnikom zmešamo sirni namaz, sladkor, vaniljev sladkor in moko ter počasi dodajamo jajca. Na koncu dolijemo še kokosovo mleko in sok, v katerem smo kuhali ananas. Mešanico zlijemo v tortni model in posujemo z ananasom. Štirideset minut pečemo pri 180 stopinjah, nato ohladimo in vsaj za dve uri shranimo v hladilnik.

Limonina skutna torta brez peke 

Sestavine: 100 g piškotov, 50 g masla, 20 g rjavega sladkorja, 350 g maskarponeja, 60 g sladkorja v prahu, lupina ene limone, sok treh limon

Priprava: V kozici stopimo maslo in vanj nadrobimo piškote ter dodamo rjavi sladkor. Maso razporedimo po dnu tortnega modela s premerom 26 centimetrov. Postavimo v hladilnik. V skledi zmešamo maskarpone, sladkor v prahu, limonino lupinico in limonin sok, dokler ne dobimo gladke in kremaste mase. Zlijemo na piškotno testo in čez noč pustimo v hladilniku.

Oreo tiramisu v kozarčku

Sestavine: 250 g piškotov Oreo, 250 g maskarponeja, 1 jajce, 150 ml kondenziranega mleka, 100 ml mleka, kokosova moka

Priprava: Piškote Oreo ločimo na piškotne plasti in nadev. Nadev pomešamo s 30 mililitri mleka. Počasi segrevamo, da nastane krema. Dodamo dve žlici maskarponeja, premešamo in postavimo v zamrzovalnik za dobro uro. Medtem zmešamo preostali maskarpone in kondenzirano mleko. Piškote pomočimo v preostalo mleko in jih razporedimo po dnu kozarca. Dodamo kremo iz maskarponeja in kondenziranega mleka ter nato še kremo iz zamrzovalnika. Ponovimo plasti, dokler ne porabimo vsega.

Lešnikove kroglice 

Preberite še

Sestavine: 200 g mletih lešnikov, 150 g sladkorja v prahu, 150 g temne čokolade (s 70 odstotki kakava), 3 žlice ruma, 2 rumenjaka, 80 g kakava v prahu

Priprava: Čokolado fino naribamo, dodamo lešnike in sladkor ter sestavine premešamo. Dodamo še rum ter rumenjaka in zmes ponovno pregnetemo. S čajno žličko zajemamo maso in jo oblikujemo v kroglice. Na koncu jih povaljamo v kakavu. Za eno uro shranimo v hladilnik.

Kavna krema

Sestavine: 1 čokoladni puding, 3 žlice sladkorja, 200 ml mleka, 100 ml ruma, 100 ml črne kave, 300 ml sladke smetane, 2 zavojčka kremfiksa, 1 vaniljev sladkor, 1 pest malin, metini listki

Priprava: Po navodilih pripravimo maso za puding. V kozici segrejemo mleko, rum in kavo ter zavremo. V vroče mleko vmešamo puding, postavimo na ogenj in med nenehnim mešanjem čakamo, da ponovno zavre. Nato odstavimo in prelijemo v skledo ter prekrijemo s folijo, da se ne naredi skorja. Hladimo. Medtem zmešamo sladko smetano, vaniljev sladkor in kremfiks. Mešanico vmešamo v pudingovo zmes, ko je ta ohlajena. Dobljeno maso prelijemo v kozarčke ter dekoriramo z malinami in meto.

Mentolove kocke

Sestavine: 400 ml kondenziranega mleka, 350 g čokoladnih kapljic, 1 vaniljev sladkor, 150 g bele čokolade, 3 žličke mentolovega ekstrakta, 100 g mentolovih čokoladic

Priprava: Pekač v velikosti 20 x 20 centimetrov obložimo s papirjem za peko. V kozici segrevamo dve tretjini kondenziranega mleka in čokoladne kapljice, dokler ne nastane enotna zmes. Na koncu vmešamo vaniljev sladkor. Zmes zlijemo v pekač in pustimo deset minut, da se strdi. Medtem v kozici segrevamo preostalo mleko in belo čokolado. Ko nastane enotna zmes, primešamo mentolov ekstrakt in zlijemo po čokoladni zmesi. Še na toplo maso previdno posujemo mentolove čokoladice in postavimo v hladilnik za dve uri. Narežemo na poljubne kose.

Čokoladna salama

Sestavine: 500 g kakava v prahu, 250 g mletih mandljev, 4 žlice sladkorja v prahu, 2 žlici čokolade v prahu, 1 vaniljev sladkor, 4 žlice kokosove moke, 4 žlice mleka, 2 žlici ruma, 2 beljaka

Priprava: V skledo stresemo kakav v prahu, sladkor, čokolado, sladkor, vaniljev sladkor in mlete mandlje. Ubijemo jajci ter ločimo rumenjaka in beljake. Beljake umešamo med sestavine, dodamo rum in mleko ter dobro pregnetemo, da nastane plastelinasta zmes. Oblikujemo v salamo in za dve uri položimo v hladilnik. Povaljamo v kokosovi moki in narežemo na poljubne rezine.

Kinder bueno v kozarcu


Sestavine: prva plast: 200 ml kokosovega mleka, 1 banana, 1 žlička kakava v prahu, zdrobljeni lešniki; druga plast: 200 ml kokosovega mleka, 1 banana, 2 žlici kokosove moke, zdrobljeni lešniki

Priprava: V mešalnik damo vse sestavine, ki jih potrebujemo za pripravi prve plasti, razen lešnikov, in dobro premešamo, da nastane gosta krema. Kremo zlijemo v kozarec in potresemo z zdrobljenimi lešniki. Po enakem postopku pripravimo še drugo kremo. Kozarce shranimo za 15 minut v hladilnik.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.