Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slastna pita iz sladkega krompirja


K. K.
4. 12. 2017, 15.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hranljiv, vitaminsko bogat in okusen sladki krompir je med ljubitelji zelenjavnih jedi vse bolj cenjen.

profimedia-0346883385.jpg
Profimedia

Pita iz sladkega krompirja

Za 12 kosov

Priprava in pečenje: 70 minut

Sestavine: 600 g sladkega krompirja * 250 g moke * 60 g sladkorja * 125 g mrzlega masla * sol * 4 jajca * 100 ml toplega kondenziranega mleka * 5 žlic javorovega sirupa * 1 žlička mletega cimeta * 1 žlica sesekljanega svežega timijana (ali pol žličke posušenega timijana).

Sladke krompirje skrtačimo, pristavimo s toliko vode, da so pokriti, in skuhamo do mehkega (35 minut). V skledo damo moko, sladkor, koščke mrzlega masla, ščep soli in 1 ali 2 žlici mrzle vode. Gnetemo najprej z električnim ročnim mešalnikom (nastavek za testo), nato pa še z rokami, da dobimo gladko testo. Med dvema slojema prozorne folije razvaljamo testo v krog s premerom 30 cm. Z njim obložimo pomaščen model za pite premera 24 cm (dno in 3 cm visok rob). Model s testom postavimo za 20 minut na hladno. Z vilicami nato večkrat prebodemo testo na dnu. Model damo v vročo pečico in pečemo testo pri 180 stopinjah 20 minut. Kuhan sladki krompir olupimo in pretlačimo s stiskalnico v kašo. Dodamo stepena jajca, kondenzirano mleko, javorov sirup, cimet in timijan ter pomešamo. Porazdelimo na napol pečeno testo v modelu in pečemo pito pri 180 stopinjah od 45 do 50 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.