Rez vinske trte: Vinogradniki izjemno vešči, vendar so napake še prisotne
Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradu. Še vedno velja, da je optimalni čas rezi po 22. januarju oz. po prazniku sv. Vincenca. A mnogi večji pridelovalci grozdja z rezjo ne morejo čakati do godovnika, zato so že poprijeli za škarje, služilo pa jim je tudi suho vreme, ki zmanjšuje možnosti za prenos glivičnih bolezni.

Matej Rebernišek, kmetijski svetovalec na ptujskem zavodu in vinogradnik, pravi, da bi bilo z rezjo optimalno počakati vsaj štiri tedne od odpadanja listja, s pozno rezjo pa lahko vinogradniki vplivajo na čas brstenja, saj ga lahko zamaknejo tudi za pet do sedem dni, kar je odločilno pri spomladanski pozebi. Za slednjo pa vemo, da dandanes ni več izjema, temveč pravilo. »Mlade vinograde režemo vedno na koncu sezone rezi vinske trte. Sicer pa je sedaj tudi veliko suhih dni, ki nam omogočajo, da imamo manjšo možnost za prenos glivičnih bolezni.«
Delavnice rezi izboljšale znanje vinogradnikov
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se