Recept: Čobanac

##IMAGE-4006203##
Čobanac je tradicionalen pastirski obed iz Slavonije.
Sestavine
2,5 kg mešanega mesa (divjačina, mlada govedina, ovčetina, svinjina)
600 g rdeče čebule
15 g sladke mlete paprike
10 g ostre mlete paprike
20 g soli
100 g korenja
200 g svinjskih nogic (parkljev)
1 krompir, težak 100 g
100 g paradižnikove mezge (koncentrata)
2 dl vina
1 lovorov list
mleti poper
po želji tudi gorčica, česen in pekoči feferon
100 g moke
2 jajci
sesekljan peteršilj in kisla smetana, ko postrežemo
Priprava
Rdečo čebulo sesekljamo v mikserju, dodamo malo vode in jo dušimo (samo z vodo, brez maščobe). Že na začetku čebuli dodamo cel krompir in na manjše kose narezane svinjske nogice (krompir in nogice zgostijo jed). Po 20 minutah dušenja dodamo na kose narezano meso in vse začimbe (razen peteršilja) in še naprej dušimo. Ko je meso na pol kuhano, krompir stremo, da razpade, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter polovico vina. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo do konca. Dodamo preostalo vino, pokusimo in po potrebi dodatno začinimo.
Iz moke in jajc naredimo cmočke in jih vkuhamo v čobanac. Lahko pa skuhamo trgance in jih postrežemo posebej. Pred postrežbo čobanac posujemo s sesekljanim peteršiljem in po želji dodamo kislo smetano. Čobanac mora biti srednje pekoč, če želimo bolj pekočega, dodamo pekoče feferone.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se