© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Primusova rimska večerja


tednik
Majda Goznik
5. 2. 2023, 22.38
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V prvi letošnji zgodbi 18. sezone Primusovih vinskih zgodb so v klubu Gemina XIII hotela Primus postregli s Primusovo rimsko večerjo, izvrstno kulinariko s pridihom bogate tradicije rimskega časa. Rimljani so bili hedonisti, uživali so ob glasbi, vinu in hrani, bakanalijah in različnih zabavah. Rimski bog vina je bil eno najbolj znanih rimskih božanstev, poznali so tudi druge. Znali so poiskati verski, religiozni razlog, da so lahko na različne načine slavili vino.

1675348748_cg_primusova_vecerja_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Na rimski večerji so najprej postregli rimsko vino mulzum, ob tem pa še vrhunska vina P&F Jeruzalem Ormož (šipon furmint, traminec & rumeni muškat), sovinjon Pullus iz Ptujske kleti in rose Gaube kleti Vino Gaube, ki jih je ob posameznih jedeh predstavila nekdanja ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič. Goste je pozdravil Markus Antonius Primus, prvi general rimske legije, ki je bila pred 2000 leti na tem prostoru, zato je Ptuj tudi najstarejše mesto v Sloveniji. Z glasbenimi utrinki pa je razvajala flavtistka Janja Purg. Znano glasbilo iz antičnega časa je rimska tibia, dvojna piščal, svetovna redkost, ki jo hranijo v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.