Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Postrezite s slastno špargljevo juho


A. K., Maja
25. 4. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Najprej so bili znani kot zdravilna rastlina, danes pa jih cenimo kot odlično vrtnino, bogato s kalcijem, magnezijem in cinkom ter vitamini A, C in E. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

spargljeva-juha-jpg.jpeg
Revija Maja
Špargljeva juha

Špargljeva juha

45 minut

Sestavine za 4 osebe:
1,5 kg zelenih špargljev
sol in beli poper
ščep sladkorja
1 žlica jedilnega škroba
100 g kisle smetane
2 žlici drobno narezanega kopra
1/2 l zelenjavne juhe

Priprava:
Šparglje temeljito operemo in jim odrežemo trše olesenele dele. Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke in jih skupaj s sladkorjem in soljo damo v lonec, prilijemo vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti. Pokrite kuhamo 15 minut.

Zelenjavno juho zavremo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev z vodo, v kateri so se kuhali, sesekljamo s paličnim mešalnikom v kašo. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo k špargljevi kaši. Juho po potrebi solimo in popramo. Jedilni škrob zmešamo z mrzlo vodo in z njim zgostimo juho ter jo oplemenitimo s kislo smetano. Špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom.

Objavljeno v reviji Maja št. 7, 29. 3. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.