© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Dober tek

Pekarna ponuja kruh, v katerem "mrgoli" čričkov


S.R.
23. 11. 2017, 20.07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Zahodu zaradi potreb po bolj razpoložljivih in raznolikih virih hrane ter želje po bolj humanem ravnanju z živalmi vse več ljudi kot glavni vir proteinov vidi žuželke.

fazer, kruh, črički
Reuters

»Ne okusim razlike … kot bi jedla kruh,« je dejala študentka Sara.

Finska pekarna Fazer je zato danes zagnala novo »linijo« kruha. Kot pravijo, bo v trgovinah to prvi kruh, za katerega so osnovna sestavina žuželke. Testo sestavljajo moka iz zmletih čričkov, pšenična moka in semena, sam kruh pa ima več proteinov kot običajen pšenični kruh. Posamezna štruca tako vsebuje približno 70 čričkov in stane 3,99 evra. Običajna štruca pšeničnega kruha na Finskem sicer stane 2 do 3 evre.

fazer, kruh, črički
Reuters
Moka iz zmletih čričkov.

Prehranjevanje z žuželkami oziroma entomofagija je v nekaterih delih sveta, zlasti v Aziji, sicer nekaj povsem običajnega. Po lanskoletnih ocenah Združenih narodov se z njimi prehranjujeta vsaj dve milijardi ljudi, pri čemer zobajo več kot 1900 različnih vrst žuželk. Užitne žuželke pridobivajo na veljavi tudi na nekaterih nišnih trgih v Evropi, zlasti med ljudmi, ki ne uživajo glutena ali tistimi z bolj okoljevarstvenimi vzgibi. Vzreja žuželk namreč zahteva manj prostora, vode in krme kot živinoreja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.