Ocenjevanje domačih žganj in sadnih sokov


Sadjarsko društvo Bele krajine je v sodelovanju s Krajinskim parkom Kolpa, Domačijo Raztresenovih, KGZ Novo mesto in Čebelarsko zvezo Bele krajine pripravilo pretekli teden v Rimu pri Adlešičih 6. ocenjevanje domačih belokranjskih žganj in sadnih sokov. V petek, 21. marca, pa so organizatorji pripravili strokovni predavanji o trženju sadja in izdelkov iz travniških sadovnjakov ter o različnih možnostih predelave sadja v sadna žganja in sokove.
Letos je petčlanska komisija s predsednikom dr. Rajkom Vidrihom ocenila 31 žganj in 7 sokov. Kakovost žganj in sokov je bila zelo visoka, čeprav je bilo pri nekaterih izdelkih še zaznati klasične napake, kot so nekakovostna surovina, pri soku pa tudi prezrelo sadje ter pri žganju težave pri fermentaciji sadnega vina.
Zanimivo je, da so ob ocenjevanju na domačiji Raztresenovih pripravili tudi enotedensko likovno kolonijo z naslovom Sadje in žganje. Na njej so sodelovali Branko Kumer, Dime Tempov in Aleksander Nišavič. Slikali so zato, da bi lahko pridelovalci žganja in sokov odkupili katero od njihovih del, ki bi bilo podlaga za etikete za steklenice, ki bi jih napolnili s svojimi pridelki.
Tako kot že nekajkrat doslej, je tudi letos prejel najvišjo oceno za žganje Blaž Kočevar iz Semiča. Njegov kutinov liker si je prislužil 19,5 točke. Najboljši sok pa je bil motni sok iz jabolk, hrušk in kutin (19,00 točk) Darke in Matjaža Matka iz Koprivnika pri Kočevju.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
