© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Oaza drugačnosti v Zgornji Pristavi


tednik
Mojca Vtič
29. 1. 2023, 22.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ekološka kmetija Ajda je kmetija, ki je prerasla termina ekološka in kmetija. V ospredju namreč ni pridelava hrane zgolj na ekološki način. Ajdovci – to sta Bernarda in Peter Cafuta ter njuni otroci – namreč dojemajo hrano, pridelano na biodinamični način, kot najboljšo podporo fizičnemu telesu, skupaj s podpornimi dejavnostmi na kmetiji pa zraven telesa nahranijo še duha in dušo.

1674744101_mv-ekoloska_kmetija_ajda_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Kmetijstvo sta zakonca Cafuta prepletla z duhovnostjo, ki oblikuje tudi njuno življenjsko pot, njun cilj pa ni popolna samooskrba, pač pa povezovanje z drugimi kmetijami, nabiralci, naravnimi terapevti, izobraževalnimi organizacijami, ki zasledujejo holistično, trajnostno in miroljubno delovanje. Ajda s svojo ponudbo tako človeka nagovarja skozi različna področja: zeleni turizem, izobraževanje, biodinamiko, kulinariko, naravne terapije, osebno rast, duhovnost. Vse povezuje, vse prepleta.

S prihodom na košček zemlje v Zgornji Pristavi, kjer stoji 140 let stara domačija, je družina odkrila svoj pravi dom. Bernarda Gregorec Cafuta je odprla dvoriščna vrata na kmetijo, odprla prostor v Ajdino kuhinjo, ki je namenjena predelavi ter pristavila vodo za čaj. Odprla je omarico in posušena zelišča so pozdravila s police.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.