Vojna

Žbogar meni, da se je položaj v Gazi spremenil v grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, ZDA svarijo

D.K./STA
10. 10. 2024, 07.10
Posodobljeno: 10. 10. 2024, 07.12
Deli članek:

Veleposlanik Slovenije pri ZN Samuel Žbogar je v sredo na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Gazi pozval svet k boljšemu odgovoru na izraelska grozodejstva v palestinski enklavi. ZDA pa so posvarile Izrael, naj v Libanonu ne ponovi uničenja v Gazi.

Profimedia
Palestinci hodijo skozi ruševine na severu Gaze.

 "Trdno verjamemo, da mora mednarodna skupnost bolje odgovoriti na takšna grozodejstva," je dejal veleposlanik Slovenije pri ZN Samuel Žbogar

Na zasedanju, sklicanem na pobudo Alžirije in Slovenije, je Žbogar znova obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra lani in zajetje talcev. "Ne razumemo pa kako lahko izraelski odgovor na teroristični napad povzroči brezobziren posredni poboj več kot 40.000 ljudi, večinoma žensk in otrok," je dodal.

Ponovil je, da se pozivi k spoštovanju mednarodnega prava in resolucije Varnostnega sveta ne spoštujejo. Humanitarni izzivi v Gazi so zelo zapleteni, humanitarni delavci pozivajo k odločnejšim ukrepom, je dejal Žbogar in se strinjal z njimi, da lahko le prekinitev ognja omogoči ustrezen humanitarni odgovor na tragedijo v Gazi. Vendar tudi prekinitev ognja ne bo odpravila tragedije in obnova bo trajala desetletja, je dejal.

Z drugimi člani Varnostnega sveta je kritiziral izraelska prizadevanja za prepoved delovanja Agencije za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA)."UNRWA je življenjska nit za Gazo in jo je potrebno zaščititi," je dejal ter kot nesprejemljive označil tudi napade Izraela na generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa.

"Z globoko zaskrbljenostjo spremljamo izraelska zakonodajna predloga, ki lahko spremenita pravni status UNRWA. To lahko onemogoči komunikacijo z izraelskimi vladnimi uradniki in ukine privilegije ter imunitete, ki jih uživajo agencije ZN in njihovo osebje po svetu," je povedala ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je v svojem poročilu Varnostnemu svetu povedal, da je bilo v 12 mesecih ubitih 226 sodelavcev agencije. Opozoril je tudi, da bi prepoved delovanja na izraelskem ozemlju imela izjemno resne posledice, saj lahko razpade ves sistem humanitarnega posredovanja v Gazi.

Izraelski veleposlanik Danny Danon pa je ponovil očitke, da je UNRWA v Gazi v svoje vrste sprejela pripadnike Hamasa. Notranja preiskava je ugotovila, da je bilo devet lokalnih uslužbencev UNRWA morda vpletenih v napad 7. oktobra.

Žbogar je dejal še, da se je položaj v Gazi spremenil v grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, saj se spopadi širijo kot požar po celotni regiji Bližnjega vzhoda. "Požar moramo pogasiti. Več vojn, ne bo prineslo miru ali vrnilo izraelskih talcev," je dejal in pozval k takojšnjemu premirju po celotni regiji ter vrnitev k diplomaciji.

ZDA svarijo Izrael, naj v Libanonu ne ponovi uničenja v Gazi

ZDA so v sredo posvarile Izrael pred vojaškimi akcijami v Libanonu po vzoru tistih na območju Gaze, je po telefonskem pogovorom med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem sporočila Bela hiša. Kot so dodali, je Biden Netanjahuju dejal, naj čim bolj zmanjša škodo za civiliste v Libanonu.

"V Libanonu ne bi smelo priti do nobenega vojaškega ukrepa, ki bi bil podoben tistemu v Gazi in bi pustil posledice, ki bi bile podobne tistim v Gazi," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je v torek v video nagovoru libanonskemu ljudstvu dejal, da ima priložnost rešiti Libanon, preden pade v brezno dolge vojne, ki bo privedla do uničenja in trpljenja, kot smo mu priča v Gazi. "Osvobodite svojo državo od Hezbolaha, da se bo ta vojna končala," je dodal.

Biden in Netanjahu naj bi se sicer v pogovoru, prvem po skoraj dveh mesecih, osredotočila na izraelski odziv na iranski raketni napad prejšnji teden. Biden je Izrael posvaril, naj ne poskuša napasti iranskega jedrskega programa, saj bi s tem tvegal obsežna povračilna dejanja, prav tako pa naj ne napada naftnih objektov v tej državi, saj bi to povzročilo skok svetovnih cen nafte.

Izrael je po obsežnem iranskem raketnem napadu v začetku meseca obljubil povračilne ukrepe. V času vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu si predsednik ZDA prizadeva preprečiti, da bi konflikt prerasel v regionalno vojno, v katero bi bil neposredno vpleten Iran.

Estrada

galama
Anita in Dean

10 let sodelovanja v Galami: "Dean je s svojim pompoznim glasom prebudil pol Slovenije!"

Screenshot_10
Kratka pravljica

Nekdanji hrvaški teniški as se je ločil od najlepše hrvaške zdravnice

valter kramar04
Nova ljubezen

Pozabil na Ano Roš in se zaljubil v hčer svojega prijatelja?

Melania Trump
Knjiga spominov

Melania Trumpa spoznala v popularnem nočnem klubu Kit Kat

Posnetek zaslona 2024-10-08 172622
Kralj svoje kuhinje

Kaj sta ustvarila Ajda Mlakar in Damjan Fink?

Mick schumacher
Se bo Michael pojavil v javnosti?

Novo slavje v družini Schumacher

Zanimivosti

hokej olimpija otroci 24 mm
Liga ICEHL

V nedeljo družinski dan v Tivoliju, vse to za otroke pripravlja Olimpija

Emonika Masterplan View (2)
Zanimivosti

Tako osupljivi bodo razgledi iz najvišje poslovne stavbe v Sloveniji!

komet c 2023 a3
Pomoga zvezda Artur

Mislili so, da bo komet stoletja, pa ni tako svetel

najpicerija, milano, špizza
Najboljši mojstri sveta

Milano je zasijal kot prestolnica pice

Par v avtu MELCloud
Zanimivosti

Enostavni prehod iz hlajenja v ogrevanje

zemlja_2
Zemljin plašč

Najgloblje skrivnosti Zemlje