Dirka po Španiji

Roglič v 13. etapi "dobesedno skuhal in spekel" vodilnega O'Connorja

J.V./STA
30. 8. 2024, 18.55
Posodobljeno: 30. 8. 2024, 19.01
Deli članek:

Kanadčan Michael Woods (Israel-Premier Tech) je zmagovalec 13. etapa kolesarske dirke po Španiji. Slovenski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je po današnji gorski etapi od Luga do Puerto de Ancaresa v dolžini 175,6 km prepolovil zaostanek za vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R), zdaj zaostaja 1:21 minute.

Profimedia
Slovenski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) za vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R) zdaj zaostaja 1:21 minute.

Štiriintridesetletni Kisovčan je na zadnjem 7,5 km dolgem vzponu na Puerto de Ancares, kjer je povprečni naklon znašal 9,3 odstotka, na nekaterih odsekih pa tudi do 15 odstotkov, zlomil odpor svojih največjih tekmecev in glavnih pretendentov za končno zmago.

Trikratni zmagovalec španske pentlje v letih 2019, 2020 in 2021 je štiri kilometre pred ciljno črto močno pospešil in najprej ušel vodilnemu v generalni razvrstitvi O'Connorju, dobra dva kilometra pred ciljem pa je zlomil še odpor Španca Enrica Masa (Movistar). 0'Connor ima po današnji preizkušnji 1:21 minute prednosti pred Rogličem, tretjeuvrščeni Mas pa zaostaja 3:01 minute.

"Lepo je pridobiti čas in prikazati dobro predstavo, a se zavedam, da so pred nami še številne zahtevne in težke preizkušnje. Gremo postopoma naprej," je po prihodu v cilj za televizijsko postajo Eurosport dejal Roglič.

Manj zadovoljen je bil O'Connor, ki je sicer zadržal rdečo majico vodilnega, a se zaveda svoje šibkosti v primerjavi z Rogličem. "Danes sem bil dobesedno 'kuhan in pečen', a ostajam prvi v generalni razvrstitvi. Na Rogličev napad nisem imel ustreznega odgovora, v zadnjem odseku naporne preizkušnje pa sem stisnil zobe. Upam, da se bom opomogel do sobotne etape, ki jo bom začel v rdeči majici, nato pa bom videl, kaj bo prinesla nedelja," je po današnji etapi dejal 28-letni kolesar iz "dežele tam spodaj".

V zgodnjem delu današnje etape je skupina 23 kolesarjev ušla glavnini in si privozila več kot 17 minut prednosti. Vodilna skupina je nato postopoma začela "razpadati" na 6,6 km dolgem klancu na Lumeras, kjer je največ bonifikacijskih sekund pobral raznovrstni belgijski kolesar Wout van Aert, na zadnjem vzponu pa je imel največ moči 37-letni Woods, ki je po letih 2018 in 2020 dosegel tretjo etapno zmago na Vuelti.

"Danes sem močno trpel, a trud je bil poplačan. Ponosen sem na podporo svojih ekipnih kolegov skozi celotno sezono, vseskozi mi stojijo ob strani, brez njihove pomoči mi ne bi uspelo doseči etapne zmage. Star sem že skoraj 38 let, priložnosti ne bom imel več veliko, zato sem današnje zmage še toliko bolj vesel," je dejal današnji junak dirke iz Kanade.

V soboto bo na sporedu razgibana preizkušnja med krajema Villafranca del Bierzo in Villablino v dolžini 200,5 km. Karavana bo morala premagati dva gorska prelaza tretje in prve težavnostne kategorije, predvsem zahteven bo drugi vzpon na 1526 m visoki Puerto de Leitariegos, ki bo dolg 22 km.

Estrada

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost